office@dnl.ro   +40721 208 290
"; ?>

Dictionar WEB

ALL

A
/
B
/
C
/
D
/
E
/
F
/
G
/
H
/
I
/
J
/
K
/
L
/
M
/
N
/
O
/
P
/
Q
/
R
/
S
/
T
/
U
/
V
/
W
/
X
/
Y
/
Z

Above The Fold

Conţinutul care poate fi văzut pe ecran fără a derula pagina în jos. În email-urile destinate vânzărilor, acesta se referă la porţiunea unui email care poate fi observată în zona vizibilă.

Accessibility (Accesibilitate)

Termenul general se utiliza pentru a descrie gradul în care un sistem este utilizabil de cât mai mulţi oameni posibil, fără modificări. Într-un context diferit se referă în mod special la oamenii cu dizabilităţi şi utilizarea de către aceştia a dispozitivelor de asistare precum navigatoarele web care permit cititul pe ecran.

Action (Actiune)

O sarcina specificata, realizata de catre un utilizator. Actiunile includ cumpararea unui produs, inscrierea la un newsletter sau completarea unui formular.

Active verb (Verb activ)

Un cuvant care exprima o actiune sau un comportament, iar intr-un Call to Action (Apel la Actiune) specifica o posibila actiune.

Active Voice (Diateza activa)

Diateza activă evidenţiază o acţiune realizată de un subiect (acţiune care se restrânge asupra unui obiect). De exemplu, în propoziţia “Jill a selectat link-ul.”, verbul “a selectat” se află la diateza activă.

adCenter

Platforma de publicitate a Microsoft. Furnizeaza reclame PPC pentru Bing si Yahoo!.

AdSense (Google AdSense)

Acest program permite site-urilor sa afiseze reclame din Google AdWords si sa obtina castiguri din apasarile care genereaza trafic.

ADSL

Linie Digitala Asimetrica de Abonat. ADSL este o metoda de acces la Internet de mare viteza, mult mai rapida decat ISDN.

Advertiser

Agent de publicitate; comerciant.

Advertorial

Un advertorial este un anunt, prezentat intr-o publicatie imprimata si structurata ca un editorial cu opinie obiectiva – de obicei proiectat sa para ca o publicatie de stiri legitima si independenta. Cuvantul ''advertorial'' este o valiza pentru ''publicitate'' si ''editorial''.

Advertorial

Afilierea pe piata de vanzari a produselor unui comerciant si castigul de venituri pentru trimiteri cu succes spre site-ul comerciantului. Este numit de asemenea si publisher.

Affiliate forum (Forum afiliat)

O comunitate online de pasionati de afiliere unde membrii pot citi sau posta informatii despre orice subiect legat de piata de afiliere.

Affiliate Marketing (Piata de afiliere)

O intelegere intre doua site-uri, in care un site – afiliatul, accepta sa promoveze continutul sau o reclama care are ca scop aducerea de trafic pe un alt site. Site-ul afiliatului primeste in schimb un procent din vanzarile generate de traficul pe care il trimite spre site-ul comerciantului.

AJAX

Abreviere pentru “Asynchronous JavaScript and XML”. AJAX este o tehnica de dezvoltare web pentru crearea de aplicatii web interactive. AJAX creste uzabilitatea si viteza prin faptul ca pagina web nu trebuie sa se reincarce de fiecare data cand utilizatorul realizeaza o schimbare.

Alexa Rank

Un numar care indica cat de popular este un site web in comparatie cu alte site-uri, bazat pe informatiile returnate de Alexa Toolbar si Quirk SearchStatus. Numarul este un index al unui site intr-o lista ampla, ordonata dupa popularitate, site-ul cel mai popular avand indexul 1, al doilea indexul 2 si asa mai departe.

Algorithm (Algoritm)

Un algoritm este o metoda matematica, computationala sau statistica predeterminata sa accepte un numar de variabile si sa returneze un singur numar cuantificabil, care este o functie din toate celelalte variabile. Un bun exemplu de algoritm frecvent utilizat este cel folosit de Google pentru a determina ce pagini ar trebui sa aiba un rank mai mare in SERP.

Alt Tag (Eticheta alt)

Se refera la atributul “alt” al etichetei IMG HTML. Este utilizat in HTML pentru a atribui un camp text unei imagini dintr-o pagina web, de obicei cu o functie descriptiva, care specifica utilizatorului detalii despre imagine si afiseaza textul in situatiile in care imaginea nu se poate incarca. Este numit si “Alt Tag” (“eticheta alt”).

Alternative Reality Game (Joc realitate alternativa)

Un joc care are loc atat in lumea reala, cat si intr-o lume virtuala, care implica de obicei o componenta online.

Analytics

Cea mai simpla definitie pentru “analytics” este “stiinta analizei”. O definitie simpla si practica a termenului ar fi cum o entitate (ex. o afacere) ajunge la o decizie realista sau optima avand in vedere o serie de date existente.

Anchor links (Legaturi de tip ancora)

Legaturile de tip ancora pot fi folosite in continutul paginilor care contin mai multe ecrane pline cu informatii (de obicei trei sau mai multe ecrane). Acestea permit utilizatorilor sa sara peste anumite informatii, procesul de gasire a informatii devenind mult mai eficient. Legaturile de tip ancora sunt dispuse ca un cuprins al paginii. Vezi, de asemenea, si “Within-page links”.

Android

Android este o platforma software si un sistem de operare pentru dispozitivele mobile, bazat pe sistemul de operare Linux si dezvoltat de Google si ulterior de Open Handset Alliance.

Animated GIF (GIF animat)

Un GIF (tip de fisier imagine) care suporta animatii si permite o paleta de 256 de culori pentru fiecare cadru.

Annotations (Adnotari)

Un comentariu sau instructiune (de obicei sub forma de text) la un videoclip pe YouTube. O adnotare pe YouTube poate contine legaturi (link-uri) care directioneaza utilizatorii spre alte pagini din cadrul YouTube, sau daca un brand doreste sa plateasca, redirectarea se face spre un alt site.

API

O interfata de programare pentru aplicatii (API), este un set de reguli particulare si de specificatii pe care programele software le accepta atunci cand comunica unele cu altele. Serveste ca o interfata intre diversele programe software si faciliteaza comunicarea acestora, similar modului in care o interfata pentru utilizator faciliteaza comunicarea dintre oameni si calculatoare. API-urile sunt frecvent utilizate de terti dezvoltatori pentru realizarea de aplicatii pentru site-uri de tip retea de socializare precum Twitter si Facebook.

App

App, prescurtarea de la aplicatie, este un program software proiectat sa completeze un set specific de functii pentru web sau un model specific pentru telefon.

Applet

Un mini-program software pe care un navigator, care are activat Active X sau Java, il descarca si il foloseste automat.

Application Service Provider (ASP)

In esenta, o afacere care furnizeaza clientilor servicii pe calculator prin intermediul unei retele.

Ask.com

Acest motor de cautare, oficial cunoscut ca Ask Jeeves, a fost fondat de Garett Gruener si de David Warthen. Ask Jeeves a permis utilizatorilor sa puna intrebari in orice limba si a devenit un motor deosebit de popular. Cand au inceput Google, MSN si Yahoo! sa indexeze paginile mai repede, Ask Jeeves a avut de suferit. Desi numarul lui de utilizatori este semnificativ mai mic decat al celor trei mentionati, Ask.com este inca un motor popular.

ASP

Are aceeasi abreviere ca Application Service Provider, dar cu siguranta nu inseamna acelasi lucru. Active Server Pages se refera la tehnologia Microsoft pe partea de server pentru paginile web generate dinamic. Din aceasta varietate, ASP este comercializat ca parte a Internet Information Services.

Assistive technologies (Tehnologii de asistare)

Tehnologii (software sau hardware) care sporesc, mentin sau imbunatatesc capabilitatile functionale ale indivizilor cu dizabilitati in momentul in care interactioneaza cu calculatoarele sau cu sistemele bazate pe calculatoare.

Astroturfing

Utilizarea ascunsa si manipulatoare a unui cuvant cu scopul de a sprijini o agenda comerciala sau personala.

Attribution (Atribuire)

Atribuirea reprezinta recunoasterea si trimiterea la creatorul sau autorul unei informatii sau unui aspect media.

Augmented Reality (Realitate augmentata)

O variatie a realitatii virtuale care are loc pe calculator si suprapunerea acesteia in “realitate” – spatiul fizic din jurul persoanei care utilizeaza un dispozitiv AR. Grafica poate fi reprezentata de imagini 3D sau pot fi simple informatii despre o locatie.

Auto-tabbing

O caracteristica web, prin care cursorul asociat datelor de intrare se muta automat de la un camp de intrare la altul atunci cand utilizatorul introduce un numar predefinit de caractere. De exemplu, atunci cand se introduce un numar de telefon in trei campuri separate, acestea continand trei, trei, respectiv patru cifre, cursorul va face auto-tab de la primul camp la al doilea in momentul in care utilizatorul a inserat trei cifre, apoi de la al doilea camp la al treilea dupa ce a mai inserat alte trei cifre.

Autoresponder (Raspuns automat)

Un program complex proiectat sa trimita un raspuns automat la mesajele primite.

Avatar

Un avatar este descrierea grafica, alter ego-ul sau caracterul utilizatorului. Poate lua forma bidimensionala ca o pictograma pe forumurile de pe Internet si comunitatile online, sau o forma tridimensionala, ca in jocuri sau in lumi virtuale.

Back Button (Butonul inapoi)

Acest buton, care este localizat in partea de sus a navigatorului web, permite utilizatorului sa se intoarca la o pagina care a fost mai inainte in sesiune.

Back End

Componentele suport ale unui sistem informatic. in mod uzual se refera la sistemul de gestiune a bazei de date (SGBD), acesta reprezentand locul de depozitare a datelor. in mod normal, utilizatorii obisnuiti nu au acces la zona back end.

Backlink

Toate legaturile (link-urile) de pe alte pagini care vor duce utilizatorul pe o pagina web specifica. Fiecare legatura spre acea pagina specifica este cunoscuta sub numele de inbound/backlink. Numarul de backlink-uri influenteaza PageRank-ul, cu alte cuvinte, cu cat mai multe backlink-uri, cu atat mai bine.

Bandwidth (Latime de banda)

Cantitatea de date pe care o conexiune este capabila sa o transfere, masurata in general in biti/megabiti/gigabiti pe secunda.

Banned Pages (Pagini interzise)

Pagini web pe care motoarele de cautare le-au sters din rezultatele lor din cauza utilizarii spam-ului sau pentru ca au incalcat recomandarile privitoare la continut.

Banner

O reclama online sub forma unei imagini grafice care apare pe o pagina web.

Banner Blindness

Banner Blindness are loc, in uzabilitatea web, atunci cand vizitatorii unui site web ignora informatiile de tip banner.

Banner Exchange (Schimb de bannere)

O initiativa de publicitate simbiotica prin care afacerile au adoptat promovarea reciproca a serviciilor si site-urilor prin intermediul unui schimb mai degraba decat contra plata. Este cunoscut, de asemenea, ca schimb de link-uri.

Basic phone (Telefon de baza)

Un telefon de baza are o tastatura numerica, stocare a datelor foarte limitata, cu putine capabilitati pentru Internet si afisaj de calitate scazuta.

Black Hat (Palarie Neagra)

Un termen inventat de industria SEO pentru a descrie tehnicile care depasesc limita in materie de comportament etic in lupta pentru a obtine rezultate cat mai bune in motoarele de cautare. Aceste practici includ text ascuns, folosirea excesiva a cuvintelor cheie si repetari ale continutului. Rezultatele directe pot fi extraordinare, dar rezultatele pe termen lung sunt daunatoare, deoarece tehnicile SEO black hat reprezinta o situatie critica pentru motoarele de cautare: folosirea acestor tactici se face pe propriul risc.

Blacklists (Liste negre)

Listele negre sunt liste de adrese IP care apartin organizatiilor care au fost identificate ca fiind spammeri. ISP utilizeaza aceste liste pentru a filtra si bloca mesajele de la aceste adrese IP, evitand ajungerea acestora la destinatie.

Blog

Un blog este un tip de site web care permite utilizatorilor (bloggeri) sa posteze mesaje pe teme diverse si permite cititorilor sa isi exprime opinia cu privire la aceste subiecte.

Blog Comment (Comentariu pe blog)

O facilitate prin care utilizatorii pot remarca sau oferi raspunsuri la o postare anume. Din cauza faptului ca anumiti indivizi sau companii au abuzat de acest sistem prin postarea automata de comentarii spam pe blog, postand legaturi (link-uri) spre site-urile lor, multe sisteme de comentarii sunt acum moderate sau doar pe baza de invitatii.

Blogosphere (Blogosfera)

Lumea blog-urilor, bloggerii si mesajele de pe blog.

Blogroll

O colectie de legaturi spre alte blog-uri. Se gaseste de obicei pe prima pagina a celor mai multe blog-uri.

Boilerplate

Denumirea standard pentru o organizatie care apare de obicei in partea de jos a unei publicatii de presa.

Bookmarking (Marcare)

Salvarea adresei web a unei pagini web sau a unui site web cu scopul de a fi accesata ulterior mai usor. Marcajele pot fi manipulate cu un navigator sau cu un instrument online.

Bookmarks (Marcaje)

Lista tuturor site-urilor care au fost marcate poarta denumirea de marcaje.

Boolean Search (Cautare booleana)

O cautare care delimiteaza termenii prin intermediul cuvintelor sI, SAU ori NOT. De exemplu, puteti insera intr-un camp de cautare: “tricotat SI pulover NU esarfa”. Astfel, rezultatele dumneavoastra vor fi exact despre pulovere tricotate, fara a avea rezultate despre esarfe tricotate.

Bot

Aplicatii software care ruleaza actiuni automatizate pe Internet. in mod normal, botii realizeaza sarcini simple si repetitive. Ei realizeaza aceste actiuni mult mai repede decat ar fi posibil pentru un singur om.

Bounce rate (Procent de salt)

Numarul de vizite pe o singura pagina impartit la paginile de intrare.

Bounces (Salturi)

Numarul de email-uri care nu au putut ajunge la destinatia finala din cauza unui salt dificil sau slab.

Brand Awareness (Constientizarea unui brand)

Cat de repede este asimilat un brand.

BrandsEye

BrandsEye este un serviciu de management al reputatiei online care permite monitorizarea in timp real a unui brand pe web. BrandsEye combina subiectivitatea umana cu tehnologia sofisticata, permitand cuantificarea si etalonarea reputatiei online.

Breadcrumb Links

Link-uri (legaturi), de obicei in partea de sus a paginii, care indica unde se afla o pagina in ierarhia site-ului web.

Brief (Rezumat)

Un document care ofera informatiile esentiale cu privire la problema de rezolvat.

Broad Match (Potrivire ampla)

O optiune care se refera la alegerea cuvintelor cheie. Prin utilizarea optiunii broad match, anuntul dumneavoastra va afisa rezultate pentru fiecare fraza de cautare posibila care foloseste cuvintele dumneavoastra cheie. Broad match nu ia in considerare ordinea cuvintelor sau existenta unor cuvinte in plus in fraza de cautare.

Browser (Navigator)

O aplicatie care utilizeaza accesul la Internet. Printre navigatoarele populare se numara Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer si Apple Safari.

Business to Business (B2B)

Situatia in care o firma vinde produse sau servicii unei alte firme si nu consumatorilor.

Business to Cosumers (B2C)

Situatia in care o firma vinde produse sau servicii consumatorilor.

Buzz

Exaltare online si cuvant rostit buzz.

Cache

Cache reprezinta o copie temporara a unei colectii de date. Daca accesarea datelor originale presupune consumul de resurse si de timp, atunci utilizatorii pot accesa cache-ul, astfel nemaifiind necesara reincarcarea datelor originale.

Call to Action (Apel la Actiune)

Call to Action reprezinta o fraza scrisa pentru a incuraja cititorul sa actioneze (inscrierea la un serviciu, inchirierea imediata a unei masini, etc.).

CAN-SPAM

Provine de la “Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003” (“Controlul Asaltului de Pornografie Nesolicitata si Actul de Marketing din 2003”) si reprezinta legea U.S care controleaza email-urile comerciale.

CAN-SPAM

Provine de la “Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003” (“Controlul Asaltului de Pornografie Nesolicitata si Actul de Marketing din 2003”) si reprezinta legea U.S care controleaza email-urile comerciale.

Canonical (Canonic)

Versiunea canonica este versiunea finala. in SEO, se refera la un URL definitiv.

CAPTCHA

CAPTCHA reprezinta prescurtarea pentru “Completely Automated Turing Test To Tell Computers and Humans Apart”(“Testul Turing complet automatizat care face diferenta intre oameni si calculatoare”) si face exact ceea ce denumirea sugereaza. Este un program care solicita unui utilizator sa completeze un test simplu pentru a demonstra ca este un utilizator uman si nu un calculator. Cel mai comun test este tiparirea continutului unei imagini cu numere si texte distorsionate pe care un calculator este incapabil sa le citeasca.

Card Sorting

O metoda utilizata pentru a identifica acele categorii care sunt proprii unui set de termeni. Scopul tehnicii card sorting este de a intelege cum vede un utilizator obisnuit un set de itemi dati. Card sorting poate fi realizata manual prin scrierea de itemi pe carduri de hartie individuale, dupa care li se cere utilizatorilor sa grupeze cardurile similare. Aceasta tehnica se poate realiza si prin folosirea de diferite sisteme software. Informatiile grupate, rezultate in urma sortarilor de carduri, vor fi ulterior combinate si analizate cu ajutorul unui software de analiza a grupurilor.

Cascading Menu (Meniul in cascada)

O structura a unui meniu, in care submeniurile se deschid atunci cand utilizatorul selecteaza o optiune dintr-un meniu. Meniurile in cascada sunt folositoare in mod particular pentru site-urile web cu o ierarhie complexa.

CGI

Common Gateway Interface este un standard care permite serverului sa comunice cu programe CGI. Exista o multitudine de exemple de programe care folosesc standardul CGI pentru a comunica cu serverul. De exemplu, programele care contabilizeaza cate hit-uri a avut un site sunt de obicei programe CGI.

CGI Bin

Numele unui fisier (director) in care sunt stocate programele CGI. Gazdele web permit uneori accesul la aceste programe aflate intr-un CGI bin personal astfel incat sa puteti include componente interactive in site-ul dumneavoastra web, elemente cum ar fi formularele de comanda.

CGI Program (Program CGI)

Programe care comunica cu un server prin intermediul standardului CGI, explicat anterior.

Channels, Channels Listings (Canale)

O simpla categorie intr-un director, cum ar fi FILME sau HOTELURI.

Check box (Casete de control)

Un element de control, pe care poate apasa un utilizator cu scopul de a selecta sau deselecta o optiune. Cand optiunea este selectata, in casuta asociata apare un “X” sau “?”. Check box-urile (casete de control) sunt utilizate in mod conventional atunci cand utilizatorii pot selecta unul sau mai multi itemi dintr-o lista de itemi.

Channels, Channels Listings (Canale)

O pictograma de dimensiuni reduse intr-o postare pe blog, intr-un articol sau pe o pagina web pentru a indica disponibilitatea unui feed RSS, sau pentru a permite utilizatorilor sa partajeze informatii prin socializarea in mediul online. Este numita astfel dupa guma cu aceeasi denumire datorita formei sale specifice: iconita in forma de perna.

CHTML

Provine de la “Compact Hypertext Markup Language” si este o versiune a HTML pentru dispozitivele mobile si pentru alte echipamente hardware limitate.

Click Fraud (Frauda click-urilor)

Actiunea de a genera click-uri invalide pe o reclama. Click-urile invalide realizate in mod deliberat pot fi generate de catre competitori pentru a irosi bugetul media al unui advertiser sau de catre detinatorii site-ului unde este gazduita reclama pentru a creste profitul din click-uri.

Click Path (Traiectoria click-urilor)

Click-urile realizate de un vizitator pe un site web intr-o singura vizita.

Click to call

O functie care permite utilizatorului sa apese pe un link pentru a initia un apel telefonic.

Click Tracking (Urmarirea click-urilor)

Utilizarea de script-uri pentru a urmari click-urile in si in afara site-ului. Poate sa fie folosit, de asemenea, pentru a proteja un link de la a fi desemnat sa reprezinte o legatura catre un alt site.

Clickability Clues (Indicii de apasare)

Un indiciu vizual care indica faptul ca un cuvant sau un item anume de pe web poate fi apasat. Indiciile care pot fi folosite pentru a indica daca un item este apasabil sunt reprezentate de culoare, subliniere, iconite si sageti.

Clicks and Mortar (Click-uri si Mortar)

O afacere care are atat capabilitati de vanzare online, dar si magazine offline fizice.

Clickthrough

De cate ori a fost apasat un link de catre un utilizator.

Clickthrough Rate

Numarul total de click-uri impartit la numarul de afisari a link-ului, exprimat ca un procent. De exemplu, daca 100 de oameni au vazut o pagina web care are un link in ea si 50 de persoane apasa pe acest link, procentul click-urilor este de 50%. Este prescurtat uneori CTR.

Client

Un calculator care solicita informatii de la un alt calculator. Un navigator web este un client al serverelor de la care solicita informatii.

Client-side (Partea de client)

Tranzactii care au loc in navigator inainte ca informatiile sa fie trimise catre server.

Cloacking

Cloacking reprezinta situatia in care continutul prezentat motorului de cautare este diferit fata de continutul prezentat in navigatorul utilizatorului. Aceasta este o tehnica black hat.

Cloud Computing

Cloud Computing reprezinta dezvoltarea bazata pe Internet (“cloud”) si utilizarea tehnologiei computationale. Este un stil de calcul in care resursele scalate dinamic si deseori virtualizate sunt furnizate ca servicii pe Internet.

Cluetrain Manifesto

Un set de 95 de teze organizate ca un Call to Action pentru utilizarea afacerilor intr-o piata nou dezvoltata.

Clustering (Grupare)

Atunci cand realizati o cautare, primiti uneori atat de multe rezultate, incat sunt foarte greu de parcurs. Gruparea (clustering) reprezinta tehnica prin care se clasifica rezultatele in fisiere ierarhice, astfel incat dumneavoastra sa gasiti cu usurinta exact ceea ce cautati.

Code of Conduct (Cod de conduita)

Un set de reguli care dirijeaza comportamentul intr-o situatie data. Un cod de conduita va evidentia adesea comportamentul considerat inacceptabil.

Cognitive Walkthrough

O metoda de control pentru evaluarea design-ului unei interfete cu utilizatorul, punandu-se accent pe cat de bine suporta aplicatia “invatarea experimentala”, de exemplu, prima utilizare fara o pregatire formala. Evaluarea este realizata de catre un grup de evaluatori care parcurg rand pe rand cele mai comune sarcini. Aceasta se poate realiza in stadiile incipiente ale design-ului, inainte ca testarea de performanta sa fie posibila.

Collaborative CRM (Colaborare CRM)

Termenul umbrela pentru toate optiunile interactive puse la dispozitia clientilor. Pentru aceasta sunt angajati oameni pentru a asigura asistenta clientilor, ceea ce include: colaborare pe web, conversatii orale sau scrise pe web, partajare desktop, partajare de aplicatii, transfer de fisiere si suport telefonic. Vezi “CRM”.

Comment Tags (Etichete pentru comentarii)

Etichete HTML care fac textul cuprins intre ele sa fie invizibil pentru navigatoare. Anumite motoare de cautare ignora continutul dintre aceste etichete, altele nu. Programatorii le folosesc pentru a insera comentarii pentru alti programatori care se vor uita pe viitor la codul HTML. in orice caz, nu ar trebui sa includeti in etichetele pentru comentarii o multitudine de cuvinte cheie in speranta ca veti obtine un scor mai mare pentru motoarele de cautare, deoarece aceasta practica este considerata spam.

Common Page Elements (Elemente comune intr-o pagina)

Elementele care apar pe fiecare pagina a unui site web.

Common Short Codes (CSC) (Coduri scurte frecvente)

Utilizatorii trimit mesaje spre numere prescurtate, de obicei pentru a primi ceva in schimb, cum ar fi intrarea intr-un concurs de exemplu.

Connection speed (Viteza de conectare)

Viteza maxima la care sunt descarcate paginile web pe calculatorul utilizatorului. Viteza de conectare este exprimata in bps (biti pe secunda). Printre cele mai comune viteze de conectare se numara dial-up (modem) la 56.000 bps, DSL/cablu la 500.000 bps sau mai mult.

Consumer Generated Media (CGM) (Media generata de consumator)

Informatii care sunt publicate online de catre indivizi. Acestea cuprind videoclipuri, fotografii, blog-uri, fisiere audio si altele. Se refera de asemenea la mediul online din punct de vedere social.

Consumer to Business (C2B)

Situatia in care consumatorii vand produse sau servicii unei firme.

Consumer to Consumer (C2C)

Situatia in care un consumator vinde produse sau servicii unui alt consumator.

CMS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Content Management System'' (Sistem de gestiune a continutului) si este un script sau un program pentru actualizarea continutul paginilor web.

Content Page (Pagina de continut)

O pagina web destinata transmiterii de informatii pentru un utilizator. Paginile de continut sunt adesea gasite la doua sau trei click-uri adancime in interiorul site-ului. Caracteristicile definitorii pentru o pagina de continut sunt reprezentate de utilizarea textului, graficii si a imaginilor care transmit utilizatorilor informatii despre un subiect anume.

Contextual Advertising (Publicitate contextuala)

Publicitate in continutului unui site, mai degraba, decat pe site-urile de cautari, unde anunturile sunt plasate in functie de continutul site-ului web.

Continuous Text (Text continuu)

In mediul web, textul continuu cuprinde propozitii si paragrafe. Vezi, de asemenea, “Prose Text”.

Conversion (Conversie)

Un vizitator care executa o actiune tinta.

Conversion Funnel (Palnia conversiei)

O cale predefinita pe care vizitatorii ar trebui sa o urmeze pentru a atinge un obiectiv final.

Conversion Optimisation (Optimizarea conversiei)

Un proces cu doua faze, care este compus din analiza efectului colaborarii in privinta eforturilor depuse in vanzarile digitale si din optimizarea efectului acestora pentru a converti vizitatorii in clienti.

Conversion Rate (Rata de conversie)

Procentul vizitatorilor unui site web care efectueaza o actiune dezirabila, precum achizitionarea unui produs sau completarea unui formular. De exemplu, daca 30 de vizitatori din 100 se inscriu la newsletter, rata de conversie este exprimata ca 30%.

Cookie

Un fisier text de dimensiuni reduse, stocat pe calculatorul unui utilizator final care permite site-urilor sa identifice utilizatorul, sa stocheze variabile unice si permite detinatorilor de site-uri web sa construiasca un profil al acelui utilizator.

Copyright (Drepturi de autor)

Copyright-ul garanteaza dreptul autorului sa i se recunoasca realizarea muncii sale si ofera autorului drepturile privind republicarea, copierea si alte actiuni derivate pentru o perioada de timp.

Cost per Action (CPA) (Cost pe actiune)

Se refera la costul pe care il presupune obtinerea unui nou client. Advertiser-ul plateste numai cand o actiune dorita este realizata (uneori este numit cost pe achizitie).

Cost per Click (CPC) (Cost pe click)

Se refera la situatia in care un advertiser plateste doar cand se apasa pe anuntul sau, oferindu-i un vizitator pe site – de obicei de pe un motor de cautare in sectiunea de marketing Pay Per Click.

Cost per Lead (CPL) (Cost pe trimitere)

O structura cu comision in care afiliatul primeste o suma fixa pentru fiecare utilizator trimis spre comerciant.

Cost per Mille (1000)(CPM) (Cost pe mie)

Suma platita pentru fiecare 1000 de vizualizari a unei reclame.

Count

Cifrele brute pastrate pentru analiza, acestea fiind cea mai de baza analiza metrica in domeniul web.

Crawler

Un program automat care scaneaza si analizeaza paginile web pentru a aduna informatii pentru motoarele de cautare.

Creative Commons Licence

Creative Commons Licence (CC) este o organizatie non-profit devotata extinderii si partajarii de lucrari originale care pot fi folosite de alte persoane.

Cross Marketing (Vanzari incrucisate)

Vanzarea de alte produse sau servicii unui client existent. Vanzarile incrucisate sporesc abilitatea de a genera alte vanzari. Se mai numeste de asemenea si Cross Selling.

Crowdsourcing

Valorificarea aptitudinilor, talentelor si ideilor unei comunitati mai vaste, de obicei prin intermediul socializarii online.

Customer (Client)

O persoana care cumpara sau foloseste bunuri sau servicii. O persoana cu care o afacere poate interactiona.

Customer Life Cycle (Ciclul de viata al clientului)

Pasii progresivi pe care ii urmeaza un client cand cumpara, utilizeaza sau analizeaza un produs sau serviciu.

CRM

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Customer Relationship Management'' (Gestiunea relatiei cu clientul) si este o strategie pentru a gestiona interactiunile unei companii cu clientii si cu potentialii clienti. Deseori utilizeaza tehnologia vanzarilor automatizate, marketing-ul, asistenta clientilor si procesele tehnice ale unei organizatii.

CCybersquatting

Cybersquatting are loc atunci cand un nume de domeniu care contine numele unui brand/subiect/marca inregistrata foarte cunoscut(a) este achizitionat fara vreo intentie de a fi dezvoltat, ci mai curand cu intentia de a-l vinde licitantului cu cea mai buna oferta.

Cybersquatting

Cybersquatting are loc atunci cand un nume de domeniu care contine numele unui brand/subiect/marca inregistrata foarte cunoscut(a) este achizitionat fara vreo intentie de a fi dezvoltat, ci mai curand cu intentia de a-l vinde licitantului cu cea mai buna oferta.

Data Entry Field (Camp de introducere a datelor)

O locatie dintr-o pagina web, bine-definita vizual, unde utilizatorii pot introduce date.

Data Mining

Procesul prin care se analizeaza mari cantitati de date pentru a realiza pattern-uri (modele). Acest proces poate fi utilizat pentru a prezice obiceiurile de cumparare, achizitionarile cu carduri de credit si vanzarile incrucisate.

DB

Reprezinta abrevierea cuvantului ''Database'' (Baza de date) si este o modalitate de organizare a informatiilor, un set structurat de date stocate intr-un singur loc, dar accesibile din mai multe locuri.

De-listing

Cand o pagina web este stearsa din indexul unui motor de cautare, fie pentru ca a fost interzisa (banned), fie din cauza unei probleme tehnice.

Dead Link (Link mort)

O legatura (link) spre o pagina care nu mai exista: spiderii verifica acest tip de link-uri si le elimina eventual din rezultatele motorului de cautare. Vezi si “Link Rot”.

Deep Linking

Aceasta se intampla cand un utilizator ajunge adanc in structura unui site sau intr-o zona in care motoarele de cautare indexeaza o copie oglindita a continutului, care in mod normal nu este accesibil spiderilor motoarelor de cautare.

Del.icio.us

Del.icio.us (pronuntat “delicious”) este un site de marcare sociala care permite partajarea si stocarea link-urilor.

Dell Hell

Termen folosit de catre Jeff Jarvis atunci cand calculatorul sau Dell nu a mai functionat si a intampinat dificultati in gasirea unui service adecvat. Dupa ce a scris pe blog despre acest subiect, a luat nastere un nou trend online numit “Dell Hell”, ceea ce a daunat foarte mult reputatiei companiei Dell.

Density (Densitatea unei pagini)

O evaluare a procentajului in care un ecran este acoperit de informatii (text, imagini, vectori, grafica, culori, forme, etc).

Derivative (Derivat)

O lucrare care este derivata din alta lucrare.

Destinaton page (Pagina de destinatie)

Locatia dintr-un site web unde va fi directat utilizatorul dupa ce va apasa o legatura. Vezi, de asemenea, “Target page”.

Digg

Digg este un site de stiri foarte popular bazat pe comunitate. El combina blogging-ul, sindicatele si marcarea sociala cu o forma de control editorial democratic. stirile si site-urile sunt inscrise de catre utilizatori, acestea fiind promovate pe pagina principala utilizand un sistem de clasare centrat pe utilizatori.

Digital Marketing (Vanzari digitale)

Procesul prin care un brand este comercializat utilizand canalele digitale.

Directory (Registru de adrese)

Un site registru de adrese furnizeaza o lista ordonata a site-urilor inregistrate in diverse categorii. Un astfel de site este similar cu versiunea online a Paginilor Aurii. Yahoo! si Excite sunt cele mai bune exemple de registre de adrese.

Display Network (Reteaua de afisare)

Site-urile care afiseaza reclame PPC de la acelasi furnizor, de exemplu AdWords.

Document Object Model (DOM)

O abordare web standard pentru a reprezenta documentele HTML si XML ca obiecte.

Domain Name (Numele domeniului)

Numele unui server care il deosebeste de alte sisteme din World Wide Web.

DomainKeys

Un sistem de validare a email-urilor proiectat pentru a autentifica domeniul DNS al expeditorului unui email si integritatea mesajului.

Dotcom

O firma care intreprinde doar afaceri online. O astfel de firma nu are magazine fizice; produsele/serviciile pe care le ofera sunt comercializate online.

Download (Descarcare)

Transferul de fisiere de pe un calculator pe altul. Atunci cand sunteti online, transferati fisiere de pe un server web pe calculatorul dumneavoastra.

Downstream

In tehnologia informatiei, termenul de downstream se refera la viteza de transfer (de obicei a conexiunii la Internet) prin care datele pot fi trimise de la un server la un utilizator. Procesul utilizarii downstream-ului poarta numele de descarcare (download).

Drop-down List (Lista drop-down)

Controale pe ecran in care se afiseaza un item al listei, iar ceilalti itemi raman ascunsi pana cand utilizatorul apasa pe sageata inreptata in jos. Listele drop-down pemit designerilor sa pastreze un aspect placut al ecranului in timp ce se mentine abilitatea de a prezenta o gama completa de optiuni pentru utilizator.

Dynamic Content (Continut dinamic)

Informatiile dintr-o pagina web care se modifica in functie de anumite setari, actiuni sau preferinte ale utilizatorului. Informatiile care nu se modifica sunt numite continut static.

Dynamic Keyword Insertion (Inserarea dinamica de cuvinte cheie)

In reclamele platite afisate la cautare, aceasta permite cuvintelor cheie folosite in cautari sa fie inserate intr-o copie a anuntului promovat.

Dynamic Keyword Insertion (Inserarea dinamica de cuvinte cheie)

In reclamele platite afisate la cautare, aceasta permite cuvintelor cheie folosite in cautari sa fie inserate intr-o copie a anuntului promovat.

EPC

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Earnings Per Click'' (Castiguri pe click) si este partea de castig obtinuta din suma totala impartita la numarul de click-uri.

EDGE

O versiune mai rapida a serviciului wireless GSM.

eCRM

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Electronic Customer Relationship Management'' (Gestiunea electronica a relatiei cu clientul) si este o practica a gestiunii relatiei cu clientul folosind internetul.

Electronic Payment (Plata electronica)

Remunerarea si incasarea unei plati prin intermediul internetului.

Email

Cunoscut de asemenea sub denumirea de mesaj electronic, email-ul este in esenta un mesaj care este transferat electronic de la un calculator la altul. Email-ul permite trimiterea de mesaje catre orice persoana, oriunde in lume.

Electronic Newsletter

Asemanator cu un buletin de stiri printat, cu deosebirea ca este primit pe adresa de email, nu in cutia postala.

Embedded Link (Legatura incorporata)

Legatura care se gaseste in interiorul unei proze sau a unui text continuu. Legaturile incorporate sunt deseori utilizate pentru a oferi utilizatorilor definitii ale termenilor sau pentru a-i indrepta spre informatii suport sau care au legatura cu cele prezentate.

Encryption (Criptare)

Algoritmi matematici folositi in criptarea datelor cu scopul de a evita folosirea lor neautorizata.

Entry field (Camp de intrare)

Un camp de intrare, cunoscut de asemenea sub numele de camp de introducere a datelor sau a unui text, este utilizat atunci cand li se cere utilizatorilor sa introduca date sau text, cum ar fi cuvinte cheie, comenzi, cantitati, etc.

Entry page (Pagina de intrare)

Pagina principala a unui site, pagina spre care utilizatorul este condus cand introduce numele unui site alaturi de domeniu (.ro, .com, .org, .net, etc). Este prima pagina a unei vizite.

Exact Match (Potrivire exacta)

O optiune de cuvinte cheie prin care stabiliti cand va fi afisat anuntul promovat, conditia fiind ca fraza de cautare definita de dumneavoastra si cea de pe Internet sa se potriveasca exact. Cand utilizati aceasta optiune, cuvintele cheie trebuiesc puse intre paranteze.

Exact Match (Potrivire exacta)

O optiune de cuvinte cheie prin care stabiliti cand va fi afisat anuntul promovat, conditia fiind ca fraza de cautare definita de dumneavoastra si cea de pe Internet sa se potriveasca exact. Cand utilizati aceasta optiune, cuvintele cheie trebuiesc puse intre paranteze.

Exit page (Pagina de iesire)

Exit page reprezinta ultima pagina pe care utilizatorul o viziteaza inainte sa paraseasca site-ul in totalitate.

Exit page (Pagina de iesire)

Exit page reprezinta ultima pagina pe care utilizatorul a accesat-o inainte sa paraseasca site-ul.

Exponential Growth (Crestere exponentiala)

Cresterea este exponentiala daca la fiecare iteratie are o valoare mai mare decat dublul sau.

External referrer (Referrer extern)

Este un link care duce pe o alta pagina, inafara paginii pe care este postat link-ul.

Facebook

Facebook este un site de tip retea de socializare lansat in anul 2004 si facut public in 2006. Site-ul cu acces gratuit permite utilizatorilor sa se inscrie in una sau mai multe grupuri, cum ar fi scoala, locul de munca, sau regiunea geografica pentru a se relationa intr-un mod facil cu alte persoane. Desi este incredibil de popular, multe organizatii si grupuri si-au exprimat nemultumirea in ceea ce priveste confidentialitatea.

Fake Copy Listings

Atunci cand cineva fura portiuni din continutul unui site si le republica sub un URL diferit. Aceasta practica are ca efect pierderea de trafic a site-ului original si se considera spam de catre motoarele de cautare (pe langa faptul ca este o incalcare a drepturilor de autor).

False Drop

Situatia in care un site web este inclus in rezultatele pentru o cautare anume, dar nu este relevant pentru aceasta. Acest lucru se poate intampla din cauza unei probleme tehnice, a spamm-ului sau doar pentru ca pagina web a inclus cuvantul care a fost cautat, insa intr-un context diferit.

FAQ

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Frequently Asked Questions'' (Intrebari puse frecvent) si este o pagina sau o sectiune a paginii pe care gasim cele mai des puse intrebari in legatura cu site-ul sau continutul site-ului alaturi de raspunsuri.

Favicon

O iconita eleganta, de dimensiuni reduse care identifica un site marcat.

Feature (Particularitate)

Un aspect remarcabil al unui produs, care este benefic pentru utilizatori.

Feature Phone

Asemanator cu un telefon obisnuit, dar cu mai multe caracteristici imbunatatite, printre acestea numarandu-se camera foto, radio, capacitate limitata de stocare si capabilitati online slabe.

Focus Group (Grup tinta)

Un fel de cercetare calitativa, in care se pun intrebari unui grup de oameni intr-un mod interactiv. Dintr-o perspectiva de marketing, acesta este un instrument important pentru a obtine feedback cu privire la produsele noi sau cu privire la alte subiecte variate.

Fold

Termenul “fold” se refera la punctul cel mai de jos al unei pagini web care nu mai este vizibil pe monitorul sau ecranul calculatorului. Atunci cand aceasta zona a paginii web se afla mai jos, acest lucru se intampla datorita dimensiunii monitorului, a rezolutiei ecranului sau datorita selectarii dimensiunii fontului. Informatiile care sunt vizibile atunci cand se incarca o pagina web sunt considerate “above the fold” („deasupra cutei”). Acele regiuni ale paginii web care sunt vizibile doar prin derulare (scrolling) sunt considerate “below the fold” (“sub cuta”).

Folksonomy

Clasificare sau taxonomie bazata pe tagurile din mediul online social.

Forum

Un forum pe Internet, sau o sectiune cu mesaje, este un site de discutii online.

Forward Button (Buton inainte)

Aceste buton va permite sa mergeti in fata din nou, dupa ce ati folosit butonul inapoi (back).

Frames (Cadre)

O tehnica HTML folosita pentru a combina doua sau mai multe documente intr-un singur ecran al navigatorului web. Frame-urile pot cauza de multe ori probleme de accesibilitate si uzabilitate, iar folosirea lor este de cele mai multe ori nerecomandata de designerii profesionisti.

Frequency (Frecventa)

Aceasta reprezinta intervalul la care sunt repetate eforturile de marketing precum mesajele electronice cu noutati (saptamanal/lunar/etc).

Frequency Cap (Limita de frecventa)

Limitele de frecventa sunt utilizate pentru a limita de cate ori suntem expusi la aceeasi reclama online.

Front end

Punctul de start, capul sau zona de intrare intr-un sistem. Se poate referi, de exemplu, la interfata grafica a unei statii de lucru in care au fost inserate toate datele sau la un sistem de comunicatii.

FTP

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''File Transfer Protocol'' (Protocol pentru transmitere a fisierelor) si este o metoda standardizata pentru a transfera fisiere prin intermediul internetului.

Gateway Page

O pagina web creata special pentru a fi analizata de un motor de cautare, care contine cuvinte si fraze cheie repetate de mai multe ori, in incercarea de a influenta rezultatele motoarelor de cautare. Aceasta pagina este creata pentru a fi ascultata de un motor de cautare, nefiind vazuta de vizitatorii efectivi. Paginile gateway sunt de prost gust si se considera ca fiind spam. O astfel de pagina este cunoscuta si sub denumirile: “entry page”, “doorway page” sau “bridge page”.

Geographical Targeting (Directionare geografica)

Numita, de asemenea, si Geotargeting. Utilizata pentru a va permite sa vedeti de unde sunt vizitatorii dumneavoastra si pentru a le oferi informatii specifice, relevante acestora.

GIF

Prescurtare de la Graphics Interchange Format, GIF-ul este un format de imagine bitmap cu 8-biti-pe-pixel, folosind o paleta de 256 de culori diferite. GIF-urile permit micsorarea imaginilor fara a pierde din calitate.

Gloss (Glosa)

O actiune automata care ofera informatii succinte despre pagina unde va duce o legatura, inainte ca utilizatorul sa apese pe aceasta legatura. Deseori glosele apar langa o legatura sub forma unei mici portiuni de text de tip “pop-up”. O glosa apare atunci cand utilizatorul deplaseaza mouse-ul deasupra legaturii care este programata cu o glosa.

Goal (tinta)

O actiune definita, pe care utilizatorii unui site ar trebui sa o realizeze sau scopul unui site.

Google

Google, cel mai cunoscut motor de cautare din lume, ofera acces la miliarde de pagini web in peste 30 de limbi, cautatorilor din intreaga lume. Google si-a inceput activitarea ca un proiect de cercetare initiat de doi studenti, Sergey Brin si Larry Page.

Google AdSense

Acest program permite site-urilor sa afiseze reclame din Google AdWords si sa obtina castiguri din apasarile care genereaza trafic.

Google AdWords

Programul Google PPC, care permite advertiserilor sa isi publice anunturile in rezultatele cautarilor relevante si sa strabata reteaua de continut a Google.

Google Alerts

Google Alerts este un serviciu oferit de motorul de cautare al companiei Google, care notifica utilizatorii prin email (sau printr-un feed) despre cele mai recente site-uri sau pagini de stiri, conform optiunilor utilizatorului.

Google Maps

Google Maps este o tehnologie si o aplicatie gratuita de cartografiere oferita de Google, aceasta sustinand multe servicii bazate pe harti.

Googling

Reprezinta actiunea de a cauta ceva pe Google.

GPRS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''General Packet Radio Service''. Furnizeaza un serviciu de pachete de date pentru clientii GSM.

GPS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Global positioning system'' (Sistem de pozitionare globala). Un sistem global de navigatie prin satelit care permite utilizatorilor sa isi determine cu exactitate locatia.

Graphical Search Inventory

Anunturi sub forma de banner, pop-up-uri sau bare de instrumente media create pentru a echivala cu anumite cuvinte cheie cautate.

Grey Hat (Palarie gri)

Grey Hat SEO este ceea ce se intampla atunci cand white hats incearca si reusesc sa depaseasca limita adoptand un comportament negativ. O data cu evolutia rapida a motoarelor de cautare, acest lucru nu are efect pentru o perioada indelungata de timp.

GSM

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Global System for Mobile Communications'' (Sistem global pentru comunicatiile mobile). Cea mai des folosita tehnologie de telefonie digitala wireless. Foloseste accesul multiplu cu diviziune in timp.

GZIP

Este o metoda de compresie, folosita de programe software pentru a compresa un site. Odata cu micsorarea spatiului ocupat de un site, se micsoreaza si timpul de incarcare al site-ului respectiv.

Handset

Un dispozitiv pe care il tii in mana, deobicei telefon sau tableta.

Hard Bounce

Livrarea nereusita a unui email din cauza unui motiv permanent, cum ar fi o adresa inexistenta.

Hardware

Corpul calculatorului dumneavoastra, hardware-ul cuprinde componentele fizice ale unui dispozitiv (monitoare, tastaturi, imprimante, etc).

Header

Reprezinta antetul unei pagini web, locul in care se pot gasi titlul, subtitlul sau subiectul.

Heading

Titlul, subtitlul sau subiectul care se afla deasupra sau la inceputul unui paragraf sau a unei sectiuni de text.

Heading Tags (Etichete pentru titlu)

Etichetele pentru titlu (H1, H2, H3 etc.) sunt elemente HTML standard folosite pentru a defini titluri sau subtitluri in pagina web. Numarul indica importanta, prin urmare, tagul H1 este vazut de spideri ca fiind mai important decat tagul H3. Utilizarea de fraze cheie tinta in tagurile H este esentiala pentru o optimizare eficace pentru motoarele de cautare (SEO).

Heat map

Un instrument de vizualizare a datelor care arata nivelul de activitate al unei pagini web prin intermediul culorilor, rosu si galben indicand un nivel ridicat de activitate, iar albastru si violet indicand cel mai scazut nivel de activitate.

Heuristic Evaluation (Evaluare euristica)

O metoda de examinare utilizata in proiectarea unei interfete cu utilizatorul, cu scopul de a identificarea anumite probleme legate de uzabilitate. Evaluarea euristica presupune examinarea interfetei de catre unul sau mai multi specialisti in uzabilitate si aprecierea conformitatii cu principiile recunoscute in uzabilitate.

Hidden Text (Text ascuns)

O tehnica black hat, in care cuvintele cheie sunt invizibile ochiului liber, deoarece au aceesi culoare ca fundalul paginii. Motoarele de cautare nu suporta aceste tehnici neetice, iar site-urile vor fi penalizate pentru folosirea acestora.

Hit

Un ''hit'', desi de multe ori inteles eronat, reprezinta o cerere facuta de browser unui utilizator pentru a vedea o pagina sau o imagine particulara.

Homepage

Pagina de inceput a fiecarui site. Aceasta ofera utilizatorilor o viziune rapida asupra a ceea ce reprezinta site-ul – foarte asemanator cu cuprinsul unei carti sau reviste. Se afla pe pagina de index.

House List

O baza de date cu email-uri, construita de o companie fara a cumpara sau inchiria nume.

HTML

Reprezinta abrevierea pentru ''HyperText Markup Language'' si este un limbaj de programare destinat internetului. Este constituit din ''tag''-uri (etichete) care sunt utilizate pentru structurarea elementelor si a informatiilor in pagina.

HTTP

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''HyperText Transfer Protocol'' si este cel mai utilizat protocol pentru comunicarea dintre serverele web si browsere/utilizatori.

HTTPS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''HyperText Transfer Protocol - Secure'' si este o versiune mai securizata a protocolului HTTP, in care datele sunt criptate.

Hyperlink

Este un link (o legatura) intr-un document (electronic) care va permite, daca ati apasat pe el, sa accesati o pagina web.

iFrame

Eticheta iFrame reprezinta un cadru intern care contine un alt document. Aceasta inseamna ca puteti afisa informatii dintr-un alt site – un exemplu este reprezentat de mini-pagini Facebook sau filmulete de pe YouTube.

IIS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Internet Information Services'' si este un server web al Microsoft.

Image Map

O imagine sau un grafic realizat pentru a asista navigarea utilizatorului pe un site web. Unele regiuni ale imaginii/graficului pot fi apasate.

Impression Fraud (Frauda impresiilor)

Actiunea de a genera in mod deliberat impresii pentru o reclama, fara a avea intentia de a apasa pe aceasta.

Impressions (Impresii)

De cate ori este vizualizata o pagina web sau un anunt.

Inbound Link

Legaturi aflate pe un alt site, care duc spre un alt site sau spre o pagina particulara.

Index

Un catalog de documente si pagini in care se poate cauta, realizat de un motor de cautare. Spiderii/crawlerii indexeaza site-urile scanand paginile pentru motoare de cautare (Google, Yahoo, Ask, etc).

Index Link (Legatura index)

Legaturile index functioneaza ca un cuprins – ofera utilizatorilor o scurta prezentare a modului in care este organizat un site web, permite determinarea rapida a locului in care utilizatorii vor sa ajunga si sa navigheze acolo direct din pagina de inceput.

Indexing (Indexare)

Procesul prin care un motor de cautare foloseste datele adunate si isi construieste o baza de date din care va selecta rezultatele cautarilor.

Information Architecture (Arhitectura informatiilor)

Structura si schema unui site web, care ar trebui sa fie in conformitate cu ierarhia informatiilor si a categoriilor.

IM

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Instant Message'' (Mesaj instant) si este o tehnologie care le permite utilizatorilor sa comunice in timp real prin mesaje text. In esenta, sistemul IM va anunta cand un contact din lista dumneavoastra este online sau va trimite un mesaj.

InStream Videos

O reclama video care se desfasoara inainte sa inceapa videoclipul selectat efectiv. De obicei are o lungime de 15 sau 30 de secunde. Este cunoscut si sub denumirea de pre-roll.

Intellectual Property (Proprietate intelectuala)

Termenul IP se refera la o serie de lucrari intelectuale pentru care sunt recunoscute o serie de drepturi exclusive.

Internal Links (Legaturi interne)

Legaturi in interiorul aceluiasi site, folosite pentru a deplasa vizitatorul prin site-ul web.

Internal Referrer (Referrer intern)

Un URL care este parte a aceluiasi site web.

Internal Site Search (Cautare in site)

O functie de cautare in interiorul unei sau mai multor pagini ale unui site.

Internet

Un sistem de retele de calculatoare la scara mondiala; Internetul conecteza milioane de indivizi din fiecare colt al lumii.

Internet Explorer

Este un browser (navigator) creat de Microsoft.

Internet Press Release (Comunicat de presa pe Internet)

Un element al WebPR, un comunicat de presa pe Internet reprezinta acelasi lucru cu un comunicat de presa traditional, cu deosebirea ca este lansat in mediul online si nu in format tiparit, si poate fi optimizat pentru a face parte dintr-o strategie SEO.

Intranet

Notiunea de Intranet semnifica o retea de calculatoare privata care foloseste protocoale de Internet si conectarea la retea pentru a le permite angajatilor accesul in siguranta la o parte din informatiile sau operatiile unei companii.

IP Address (Adresa IP)

Adresa IP (Internet Protocol) reprezinta un numar unic. Asemanator unei adrese fizice, adresele IP sunt adresele digitale ale calculatoarelor, telefoanelor si tabletelor.

ISP

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Internet Service Provider'' (Furnizor de servicii internet) si este compania care furnizeaza utilizatorului accesul la internet.

Java

Un limbaj de programare care permite scrierea de aplicatii grafice cu mai multe sectiuni pentru clienti, acestea putand fi apoi accesate dintr-un navigator web.

JavaScript

Un limbaj de programare popular, care este folosit in site-urile web pentru a realiza actiuni pe partea de client, fara a necesita reincarcarea unei pagini intregi. Drept exemplu se pot aminti web analytics sau animatiile paginilor.

Junkmail

Sinonim al cuvantului SPAM, reprezinta un email trimis unei persoane care nu a cerut sa il primeasca.Termenul se refera, de asemenea, la orice metoda indoielnica de optimizare pentru motoarele de cautare, prin care se doreste inselarea sistemului.

KEI Analytics

KEI sau Keyword Effectiveness Indicator Analysis (Indicator pentru Analiza Eficientei Cuvintelor Cheie) este proiectat pentru a masura calitatea si valoarea unui termen de cautare.

Key Phrase (Fraza cheie)

Cuvant sau cuvinte optimizate pentru un site web. Termenul este folosit, de asemenea, de catre utilizatorii motoarelor de cautare.

Keyword (Cuvant cheie)

Unul sau mai multe cuvinte utilizate de catre un cautator in motoarele de cautare. in SEO, cuvintele cheie sunt cuvintele pentru care un site este optimizat , iar in PPC, un cuvant cheie este acela pentru care un advertiser face o oferta. in gestiunea reputatiei online, un cuvant cheie este un termen folosit in cautarile de mentiuni pe internet.

Keyword Density (Densitatea cuvintelor cheie)

Reprezinta numarul de aparitii ale unui cuvant sau o fraza cheie intr-o pagina web. Se obtine un procentaj prin impartirea acestui numar la numarul total de cuvinte care apar intr-o pagina. Cu cat procentul este mai mare, cu atat mai bine, insa nu trebuie sa fie deosebit de mare, deoarece veti fi penalizat de folosirea exagerata a cuvintelor cheie.

Keyword Frequency (Frecventa cuvintelor cheie)

De cate ori un cuvant sau o fraza cheie apare pe un site web.

Keyword Phrase (Fraza cheie)

Doua sau mai multe cuvinte care sunt combinate pentru a forma un termen/o cerere – numite de obicei cuvinte cheie. Este recomandata optimizarea pentru o fraza cheie mai degraba decat pentru un singur cuvant cheie, datorita faptului ca se fac mai multe cautari de fraze decat de cuvinte unice, oamenii dorind sa gaseasca informatii cat mai specifice si mai relevante.

Keyword Rankings (Ierarhia cuvintelor cheie)

Acest termen face referire la pozitia unor cuvinte cheie/fraze cheie in ierarhia SEO printre motoarele de cautare – daca termenii tintiti de dumneavoastra nu apar in primele 3 pagini, ar trebui sa va faceti griji.

Keyword Research (Explorarea cuvintelor cheie)

Procesul prin care se investigheaza ce cauta oamenii, optimizarea gravitand in jurul selectiei celor mai bune cuvinte/fraze cheie. Exista o multitudine de instrumente pentru a explora cuvintele cheie, care va vor ajuta sa descoperiti cele mai bune optiuni cu scopul de a optimiza site-ul web.

Keyword Stuffing (Utilizarea exagerata a cuvintelor cheie)

Repetarea exagerata a cuvintelor/frazelor cheie. Aceasta practica este adoptata in speranta ca pagina va avea un scor mai mare. Motoarele de cautare penalizeaza puternic site-urile care utilizeaza in mod exagerat cuvintele cheie.

LAN

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Local Area Network'' si este o retea de statii de lucru care impart un server intr-o zona geografica relativ restransa, cum ar fi, de exemplu, un birou.

LAS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Lame-Ass Syndrome''. Acest sindrom nefericit si totusi destul de frecvent, apare in cazul site-urilor care nu functioneaza fara WWW in URL; acest sindrom este cauzat de Administratorii Sistemului care prezinta o severa neglijenta in privinta DNS-ului.

Landing Page (Pagina de aterizare)

Pagina pe care ajunge un utilizator cand apasa pe un rezultat particular sau platit, afisat de un motor de cautare. Paginile care au cel mai mare succes sunt acelea care contin cat mai exact cuvintele cautate de catre utilizator.

Link (Legatura)

O legatura este un URL incorporat intr-o pagina web, iar daca o veti apasa veti accesa acea pagina.

Link Balt

O tehnica prin care se obtine continut ce atrage link-uri dinspre alte site-uri.

Link Checker (Verificator de link-uri)

Acest instrument este folosit pentru a verifica daca site-ul contine legaturi intrerupte (broken links). Este foarte util.

Link Popularity (Popularitatea legaturilor)

O evaluare a cantitatii si calitatii celorlalte site-uri care au legaturi spre un site anume.

Link Rot

Situatia in care se apasa pe un link si se primeste o notificare sau un mesaj de eroare care anunta ca site-ul a fost sters.

Link Text (Legatura text)

Textul care exprima o legatura. Cunoscut, de asemenea, sub numele de text ancora (anchor text).

LinkedIn

LinkedIn este o retea de socializare orientata spre afaceri, fondata in decembrie 2002 si lansata in mai 2003, utilizata in special pentru crearea de retele profesionale.

Linux

Un sistem de operare open source bazat pe UNIX. Linux este folosit pentru a rula servere web si desktopuri.

Load Time (Timpul de incarcare)

Perioada de timp necesara unei pagini sa se deschida complet intr-o fereastra a navigatorului.

Log Analyser

Software care furnizeaza informatii despre vizitatorii unui site, statistici privind activitatea, fisierele accesate, traiectoria click-urilor sau alte date analitice bazate pe comportamentul utilizatorului.

Log Files

Fisiere text create pe server de fiecare data cand se face un click, capturand toata activitatea realizata pe site.

Manual Submission (inscriere manuala)

Inscrierea manuala a site-ului dumneavoastra intr-un motor de cautare sau intr-un director, urmand mai multe indicatii particulare pentru fiecare motor de cautare sau director.

Market Share (Cota de piata)

Cota de piata reprezinta, in marketing si in administrarea strategica, procentul sau proportia din totalul disponibil pe piata sau segmentul de piata prestat de companie.

Marketing MIX

Cele patru elemente pe care o afacere trebuie sa le ia in considerare pentru a avea succes: Produs, Pret, Localizare si Promotie. Atentia acordata fiecarui element este cu totul dependenta de scopul strategiei de marketing.

Mashup

Combinarea continutului provenind de la doua sau mai multe surse.

Mass Customisation (Customizarea pentru masa)

Realizarea unui continut pentru o varietate de indivizi.

Masthead

De obicei, un banner grafic in partea de sus a unei pagini web care identifica organizatia sau grupul care gazduieste site-ul web. Masthead-ul contine numele organizatiei si site-ul (daca este diferit), cat si un logo al organizatiei.

Media Kit (Echipament media)

Asemanator cu un echipament de presa, un echipament media contine informatiile necesare despre o afacere, inclusiv contracte, logo-uri, site-uri web sau linkuri, precum si informatii de baza, de fundal.

Mentions (Mentionari)

In gestiunea reputatiei online, mentiunile se refera la cazurile in care se discuta online despre un brand anume, o companie sau despre conducerea unei companii, comentariile fiind facute de obicei de catre clienti sau consumatori.

Merchant (Comerciant)

Reprezinta proprietarul produsului care este promovat sau comercializat. Se refera, de asemenea, la “Advertiser”.

Meta Description Tag

Un paragraf succint care descrie continutul unei pagini. Acest rezumat este de obicei afisat in SERP (pagina cu rezultatele unei cautari intr-un motor web), daca contine termenul care a fost cautat. Spiderii utilizeaza descrierea meta tag pentru a determina subiectul abordat intr-o pagina, utilizarea frazelor cheie fiind esentiala in acest caz.

Meta Keyword Tag

O lista de cuvinte sau fraze importante intr-o pagina web, utilizarea de fraze cheie dezirabile fiind esentiala – insa nu se recomanda sa utilizati in mod excesic cuvintele cheie.

Meta Robots Tag

Puteti folosi Meta Robots Tag pentru a instrui motoarele de cautare sa indexeze sau sa nu indexeze anumite pagini ale site-ului web, insa folosirea fisierului Robots.txt se considera a fi o practica mai buna.

Meta Tags

Meta tag-urile sunt cele care transmit spiderilor cu exactitate subiectul unui site. Este important ca meta tag-urile sa fie optimizate pentru frazele cheie dorite. Meta tag-urile sunt compuse din meta titluri, descrieri si cuvinte cheie.

Meta-Search Engines

Un instrument de cautare care permite utilizatorului sa realizeze o cautare in doua sau mai multe motoare de cautare sau in mai multe directoare. Exemple de meta-search engines: Clusty si Dogpile.

MetaData (Metadate)

Informatii despre o pagina web si despre elementele sale, care ofera date despre context si relevanta pentru motoarele de cautare; acestea au reprezentat in trecut un factor important in ranking.

Microblog

Microbloggingul reprezinta un alt tip de blogging care consta in bloguri cu postari de marime redusa, precum Twitter.

Microsite

Un microsite, cunoscut de asemenea ca minisite sau weblet, reprezinta un termen utilizat in web design pentru a indica o pagina web individuala sau un grup de pagini care sunt menite sa functioneze ca un supliment auxiliar pentru site-ul principal. Este utilizat de multe ori de catre companii.

Minesweeping

O actiune proiectata pentru a identifica unde pe pagina sunt localizate legaturile. Minesweeping se refera la un utilizator care deplaseaza rapid cursorul sau indicatorul peste o pagina, pentru a analiza unde acesta se modifica, aspect care indica prezenta unei legaturi. Vezi si “Mouseover”.

Mirror Sites (Site-uri oglinda)

Duplicate ale unui site, gasite de obicei pe un alt server. Aceste site-uri sunt utilizate pentru a insela motoarele de cautare si sunt considerate de obicei ca fiind o tehnica black hat. Motoarele de cautare penalizeaza aceste tehnici prin inlaturarea din index atat a site-ului oglinda, cat si a site-ului original.

Mobile Network (Retea mobila)

Tehnologia si facilitatile care fac posibile serviciile de telecomunicatie mobila.

Moblog

O combinatie a cuvintelor “mobil” si “blog web”. Un moblog consta in continutul postat pe Internet de pe un dispozitiv sau un telefon mobil, cum ar fi un telefon celular sau PDA. Moblog-urile utilizeaza in general tehnologia care permite publicarea de pe un dispozitiv mobil.

Mouseover

O interactiune web in care au loc anumite schimbari vizuale aparente ale unui item atunci cand cursorul/indicatorul este plasat peste acesta. Exemple de schimbari vizuale: evidentierea legaturilor (cuvinte, imagini etc.), schimbarea formei cursorului/indicatorului sau deschiderea de meniuri.

MSN

Cautarea MSN a fost dezvoltata de catre Microsoft si a cuprins un motor de cautare, un index si un crawler web. Pe 12 septembrie 2006 MSN Search a evoluat, devenind MSN Live Search (Cautarea live MSN), care oferea utilizatorilor abilitatea de a cauta tipuri specifice de informatii utilizand sectiunile de cautare web, stiri, imagini, muzica, desktop, local si Microsoft Encarta.

MMS

Reprezinta abrevierea ''Multimedia Message Service'' si este o extensie a SMS-ului prin care utilizatorul poate sa trimita si imagini, sunete sau videoclipuri.

Multivariate Test

Un test folosit pentru evaluarea mai multor variabile cu scopul de a determina statistic efectele influentelor semnificative.

MySpace

MySpace este un site de tip retea de socializare, care ofera o retea interactiva cu prieteni, profile personale, blog-uri, grupuri, fotografii, muzica si videoclipuri pentru adolescentii si adultii din intreaga lume.

Natural Search (Cautare naturala)

Reprezinta listele gasite, in general, in partea stanga a unui motor de cautare, si care nu sunt influentate de cele platite direct. Aceste liste sunt rezultate bazate pe factori precum relevanta cuvintelor cheie intr-o pagina web: SEO este utilizat pentru a amplifica succesul. Vezi, de asemenea, si “Organic Search”.

Navigation (Navigare)

Modalitatea in care un utilizator web se deplaseaza printr-un site web si elementele care asista utilizatorul.

Navigation Page (Pagina de navigare)

O pagina web fara continut, care este proiectata doar cu scopul de a directa sau redirecta utilizatorii. Paginile de navigare pot fi create sub forma de pagini de inceput, harti pentru site, prezentari generale etc.

Netiquette

Asemanatoare etichetelor, cu deosebirea ca se gasesc pe Internet, netiquettele sunt reguli sociale care guverneaza interactiunile online. De exemplu, intr-un mesaj instant pe Internet nu ar trebui utilizate doar majuscule, utilizarea acestora fiind asociata cu un ton ridicat al vocii.

Netizen

Un cuvant derivat din “net” si “citizen” (cetatean). Spre deosebire de un nou venit, un netizen este un utilizator web experimentat. O persoana care a petrecut un timp semnificativ (poate chiar exagerat) pe web.

Network (Retea)

Un grup de doua sau mai multe sisteme de calculatoare interconectate intr-o retea de tip LAN sau WAN.

New visitor (Vizitator nou)

Un utilizator unic care viziteaza un site web pentru prima data in perioada de timp in care este analizat.

Newbie (incepator)

Numit si n00b. incepator – o persoana nou venita in mediul online si care de obicei nu cunoaste regulile de pe internet (netiquette).

Newsgroup (Grup de stiri)

Un grup de discutii online.

Newsletter

Un newsletter reprezinta o publicatie despre un subiect principal, distribuita regulat, care prezinta interes pentru cei care s-au inscris.

Nofollow Link

Nofollow este un atribut al unui hyperlink, care indica faptul ca link-ul nu este in mod necesar aprobat de site-ul web si este ignorat de spiderii motoarelor de cautare.

Online Press Release (Comunicat de presa online)

Comunicat de presa distribuit pe Internet. Vizeaza un segment mai larg de cititori, inclusiv mediul social, consumatorii si jurnalistii.

Online Press Room (Camera de presa online)

O parte a unui site web care ofera jurnalistilor informatii pertinente despre companii, cum ar fi contacte PR, imagini si comunicate de presa.

Online Reputation (Reputatie online)

Reputatia online este formata din sentimentul general rezultat din mentiunile online ale unei entitati.

Open List (Lista deschisa)

O lista deschisa reprezinta un control afisat pe ecran in care ori toti itemii sunt imediat vizibili, ori doar anumiti itemi sunt imediat vizibili pentru utilizator, itemii lipsa putand fi vazuti prin derularea listei.

Open Rate (Rata de deschidere)

Numita si rata de citire. Reprezinta numarul de email-uri dintr-o campanie de marketing care sunt deschise, numar exprimat ca o proportie din numarul total de email-uri trimise.

Open Source

Spre deosebire de software-ul particular, software-ul open source pune codul sursa la dispozitia dezvoltatorilor, cu scopul de a crea aplicatii pentru acel software sau chiar pentru a-l imbunatati.

OPML

Un fisier care contine o lista de URL-uri RSS. Este utilizat adesea pentru a partaja feed-uri in randul utilizatorilor.

Opt-in

Ofera utilizatorilor posibilitatea sa ofere permisiuni pentru a le fi trimise anumite email-uri (sau alte forme de marketing).

Opt-out

Cunoscut si sub denumirea de “unsubscribe” (dezabonare) – actiunea de a se retrage dintr-o lista sau din mai multe liste, cu scopul de a nu mai primi informatiile solicitate prin email.

Organic Listings (Listari organice)

Acestea sunt rezultate din index care nu sunt platite pentru a se afla in index, ci sunt incluse de catre motoarele de cautare in rezultate deoarece considera ca au o relevanta particulara pentru o cautare. De exemplu, daca scrieti mereu despre Brad Pitt pe blogul dumneavoastra, acesta s-ar putea regasi in rezultatele cautarilor care il au ca subiect pe Brad Pitt, chiar daca dumneavoastra nu ati cerut sa fie indexat ca atare.

Organic Search (Cautare organica)

Reprezinta listele gasite, in general, in partea stanga a unui motor de cautare, si nu sunt influentate de cele platite direct. Aceste liste sunt rezultate bazate pe factori precum relevanta cuvintelor cheie intr-o pagina web: SEO este utilizat pentru a amplifica succesul. Vezi, de asemenea, si “Natural Search”.

Original Referrer

URL-ul care a trimis un nou vizitator pe site-ul web.

ORM

Gestiunea reputatiei online (online reputation management) – intelegerea si influentarea perceptiei unei entitati online. Aceasta implica sa cunoasteti ceea ce se spune despre dumneavoastra si dumneavoastra sa conduceti conversatia.

Outbound links (Link-uri de iesire)

Link-uri care, daca sunt apasate, vor duce utilizatorii spre alt site.

Packet Internet Groper (Ping)

O utilitate care verifica pe Internet un link sau o conexiune.

Page

Unitate de continut (descarcarile si fisierele Flash pot fi de asemenea definite ca fiind pagini).

Page Exit Ratio (Raportul iesirii de pe o pagina)

Numarul de iesiri de pe o pagina impartit la numarul total de vizualizari ale acelei pagini.

Page Tags

Fisiere JavaScript incorporate intr-o pagina web si executate de catre navigatorul web.

Page Title (Titlul paginii)

Titlurile paginilor se refera la textul localizat in bara de titlu a navigatorului (aceasta este bara aflata in partea cea mai de sus a ecranului in cazul navigatoarelor cel mai des utilizate).

Page Views (Pagini vizualizate)

De cate ori a fost apelata cu succes o pagina.

Page Views Per Visit (Pagini vizualizate pe vizita)

Numarul de vizualizari ale unei pagini intr-o perioada raportata, impartit la numarul de vizite in aceesi perioada.

PageRank

PageRank-ul furnizeaza pentru fiecare pagina de pe Internet un scor bazat pe numarul si calitatea backlink-urilor acelei pagini. Acest scor este un numar intre 1 si 10, 1 fiind cel mai slab, iar 10 cel mai puternic. Un scor peste 5 semnifica faptul ca site-ul dumneavoastra se descurca bine!

Paging (Paginare)

O metodologie de design a unui site web, care permite utilizatorilor sa urmeze o serie de legaturi de tipul “Urmatoarea pagina” pentru a citi un articol intreg. Deplasarea de la o pagina la alta constituie o alternativa a derularii paginilor lungi.

Paid Inclusion (Includere platita)

Puteti plati un motor de cautare pentru a indexa pagina dumneavoastra undeva in directorul acestuia, garantandu-se ca va fi afisat in rezultate, dar nu se asigura faptul ca va avea un anume scor (rank) si nu se cunosc cu certitudine termenii de cautare la care va fi afisat.

Paid Listings (Listari platite)

Opusul listarilor organice, advertiserii platind pentru a fi indexati si inclusi in rezultatele motoarelor de cautare pentru anumite interogari. Plata se poate efectua sub forma unei taxe fixe sau sub forma de CPC.

Paid Placement (Plasare platita)

Un program de publicitate prin care motoarele de cautare vand pozitia exacta a rezultatelor pentru o cautare anume, iar in acest caz, spre deosebire de “paid inclusion”, cu cat platesti mai mult, cu atat vei obtine un scor (rank) mai mare.

Paid Search (Cautare platita)

Plasarea de reclame pentru produse sau servicii intr-un motor de cautare (listele cu aceste reclame apar in partea de sus a paginii sau in partea dreapta) si in continutul paginilor de pe Internet. Aceste reclame sunt de obicei mici fragmente de text care au link spre paginile comerciantilor. Vezi de asemenea “pay per click”.

Panels (Panouri)

Sectiuni ale unei pagini web, definite vizual si tematic. Panourile sunt frecvent plasate in marginea stanga sau cea dreapta a unei pagini. Panourile contin adesea anunturi publicitare, cat si legaturi inrudite. Continutul nu este de obicei plasat in panourile din stanga sau dreapta.

Pass on

Partajarea continutului cu alta persoana.

Pass On Rate

De cate ori o informatie sau un continut este trimis altor persoane.

Passive Voice (Diateza pasiva)

Diateza este o caracteristica gramaticala a verbelor limbii engleze. Diateza pasiva exprima o actiune realizata asupra subiectului (actiune realizata de cineva sau de catre ceva).

Path (Cale)

Drumul ales de utilizator in timp ce navigheaza pe un site web. Acesta poate fi afisat prin intermediul breadcrumb-urilor.

Pay Per Click (PPC)

Publicitate in motoarele de cautare si in continutul paginilor, advertiserii platind doar pentru click-urile de pe reclama vizata.

Pay Per Lead (PPL)

Asemanator cu pay per click, PPL este un model de plata a publicitatii, in care plata se face doar cand se realizeaza o actiune vizata, nu doar pentru un click.

Pay-For-Performance

Termen similar cu Pay-Per-Click si cu Cost-Per-Click, utilizat de motoarele de cautare pentru a evidentia pentru clientii lor faptul ca ei platesc pentru publicitate care functioneaza, de exemplu, aduce trafic.

PC

Calculator personal (Personal Computer).

Performance Objectives (Obiective de performanta)

Obiectivul stabilit pentru comportamentul unui utilizator pe una sau mai multe pagini web. Aceste obiective evidentiaza de obicei timpul necesar pentru selectarea corecta a unei legaturi, precizia globala a selectarii legaturilor, timpul mediu de selectare a unei pagini tinta etc.

Performance Test (Test de performanta)

Un test de uzabilitate in care utilizatorii obisnuiti realizeaza o serie de sarcini, fiindu-le atent monitorizate si masurate viteza, acuratetea si succesul.

Permalink

Un URL unic care indica o locatie permanenta a unui post pe blog, a comentariilor asociate acestuia si a TrackBack-urilor.

Persona

Un caracter folosit pentru a defini un tip de utilizator pe un site web sau pentru a citi anumite materiale.

Phishing

O activitate ilegala in care “Phisherii” incearca sa obtina intr-un mod fraudulos informatii importante, precum parole sau detalii despre cardurile de credit. Adesea aceasta activitate se realizeaza prin abordarea unui rol pe care victimele (alte persoane sau firme) cel mai probabil o sa il creada, utilizand anumite forme de comunicare electronica, cum ar fi email-ul, IM sau chiar telefonul.

Photobucket

Photobucket este un site web care gazduieste imagini si videoclipuri si permite crearea de slideshow-uri si partajare de imagini.

Physical Consistency (Consistenta fizica)

Consistenta fizica se refera la aspectul unui site web si la impresia pe care o lasa acesta (“look and feel”). Paginile web consistente fizic vor contine logo-uri, anteturi si elemente de navigare localizate in aceesi zona. De asemenea, toate paginile site-ului vor folosi acelasi font si aceleasi elemente grafice.

Plug-in

O extensie care se adauga capabilitatilor unui pachet software principal.

Podcasting

Programe care publica fisiere audio pe Internet, ce permit utilizatorilor sa se inscrie la un feed cu fisiere noi. Podcasting-ul permite producatorilor independenti sa creeze propriile “emisiuni de radio”. Ascultatorii se pot inscrie la un feed folosind un software numit “podcatching” (un tip de agregator), care verifica periodic pentru descarcari automate de noutati.

Point-and-click (Indica si apasa)

Un termen utilizat pentru a descrie comportamentul conventional in navigarea pe web. in momentul in care un utilizator identifica din punct de vedere vizual o legatura pe care doreste sa o urmeze, acesta pozitioneaza mouse-ul deasupra legaturii (indica) si apasa butonul adecvat al mouse-ului (click).

Pop-up/Pop-under

Ferestre nesolicitate care se deschid in partea de sus a ferestrei curent vizualizate. Ferestrele de tip pop-under apar “sub” fereastra activa a browserului, in timp ce ferestrele pop-up apar “deasupra” ferestrei active si poate pune in umbra continutul ecranului.

Portal Site (Site de tip portal)

Orice site care ofera utilizatorilor un camp de intrare pentru a accesa restul paginilor de pe Internet. De exemplu, Yahoo!, AOL sau MSN.

Position (Pozitie)

Pozitia site-ului dumneavoastra intr-o cautare este un scor (rank) determinat de relevanta pentru o cautare particulara. Daca sunteti al 3-lea ca relevanta pentru cautarea “papuci pufosi”, pozitia dumneavoastra este 3.

Preference Objectives (Obiective legate de preferinte)

Obiectivele stabilite in legatura cu atitudinea utilizatorilor fata de paginile web individuale sau fata de intregul site web . Obiectivele sunt de obicei stabilite si masurate folosind chestionare. Aceste obiective includ informatii referitoare la acceptanta si satisfactia utilizatorilor.

Press Release (Comunicat de presa)

Numit si news release, reprezinta un document tiparit sau unul electronic, aparut in media cu intentia de a evidentia o stire. Are o orientare prestabilita.

Primary Research

O colectie de date pentru a prezentata un nou set de descoperiri pe baza unei cercetari originale.

Privacy Policy (Politica de confidentialitate)

Politica de confidentialitate evidentiaza datele care sunt colectate de catre proprietarul unui site, pentru ce sunt utilizate acestea si cum sunt protejate.

Profit

Banii obtinuti in urma unui produs/serviciu, dupa ce au fost luate in considerare costurile.

Promoted Videos (Videoclipuri promovate)

Videoclipurile promovate de pe YouTube sau de pe Google AdWords reprezinta o modalitate de publicitate care permite utilizatorilor sa isi promoveze continutul videoclipurilor prin intermediul site-ului web YouTube.

Prose text (Text proza)

Scriere obisnuita, intr-un context web, textul proza cuprinde propozitii si paragrafe.

Purity Point (Gradul de puritate)

''Curatenia'' unei liste de email-uri se bazeaza pe trimiterea anterioara de email-uri. Gradul de puritate 0 este cel mai bun, in timp ce 1 este cel mai slab. Acest numar decimal se bazeaza pe numarul de salturi si pe tipul acestora, comparat cu cantitatea de email-uri trimise.

Pushbutton (Buton apasabil)

Butoanele apasabile sunt controale pe ecran care contin o eticheta text sau o imagine (sau amandoua). Sunt utilizate pentru a permite accesul rapid si convenient la actiuni frecvent utilizate. Controlul unui buton apasabil este activat intotdeauna cu o singura apasare a butonului mouse-ului. Apasarea unui unui astfel de buton ar trebui sa declanseze actiunea la care face referire, de exemplu, ''Cauta''. Nu se recomanda utilizarea unui buton apasabil pentru deplasarea de la o locatie la alta intr-un site web.

QR Code

Cunoscut si sub denumirea de Cod de bare 2D. Acestea sunt coduri de bare scanabile, care pot fi citite de anumite aplicatii mobile (prin fotografierea codului de bare). Contine informatii precum un URL.

Qualitative Data (Date calitative)

Date care pot fi observate, dar nu pot fi masurate. Utilizeaza descrieri.

Quality Score (Scor de calitate) (Date calitative)

Scorul de calitate reprezinta baza pentru masurarea calitatii cuvintelor cheie si pentru determinarea minimului de licitatii PPC. Acest scor este calculat prin masurarea ritmului in care se face click pe cuvintele cheie, prin evidentierea relevantei anunturilor text, a performantei istoricului cuvintelor cheie si a calitatii paginii de intrare.

Quantitative Data (Date cantitative)

Date care pot fi masurate sau definite. Utilizeaza numere.

Query (Interogare)

Reprezinta termenii unei cautari, cuvintele pe care le inserati cand cautati ceva, de exemplu, doriti sa aflati mai multe detalii despre hamsterii chinezi, si tastati ''hamsteri chinezi'' in campul destina cautarii. Aceasta este interogarea dumneavoastra.

Quirk

O agentie de marketing. Nascuta digital. Condusa de creativitate. Disciplinata de rezultate.

QWERTY

Se refera la cea mai des utilizata structura de tastatura moderna. in ceea ce priveste telefoanele mobile, se refera la dispozitive cu o tastatura completa.

Radio button (Buton radio)

Un control afisat pe ecran utilizat pentru a selecta un item dintr-o lista de itemi care se exclud reciproc (puteti utiliza butoane radio doar atunci cand doar un item dintr-o lista poate fi selectat).

Ranking

In domeniul cautarilor, ranking-ul este folosit pentru a descrie pozitia relativa a unei pagni web in SERP.

Ratio (Raport)

O interpretare a datelor obtinute, un raport putand fi realizat intre numere, intre alte rapoarte sau intre un raport si un numar.

Re-Submission

Multiple inscrieri ale unui site pentru a fi indexat de un motor de cautare. Ar putea parea o tehnica suspectata de spam.

RSS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Really Simple Syndication''. RSS va permite sa primiti/sindicalizati anumite informatii fara a va solicita sa deschideti alte pagini in navigatorul dumneavoastra. Cunoscut, de asemenea, ca feedreader.

Reciprocal Link (Legatura reciproca)

Situatia in care un site convine sa creeze o legatura spre un alt site cu conditia ca si celalalt site sa aiba o legatura spre el.

Reddit

Reddit este un site social de stiri unde utilizatorii pot posta link-uri spre alte informatii de pe web. Ceilalti utilizatori pot vota link-ul postat intr-un mod pozitiv sau unul negativ, ceea ce are ca efect vizualizarea mai proeminenta sau mai slaba a link-ului pe pagina de inceput a site-ului Reddit.

Referrer

Referrer-ul reprezinta URL-ul paginii web pe care l-a accesat un utilizator inainte de a ajunge pe site-ul dumneavoastra. inregistrarile de pe server capteaza URL-urile de tip referrer si le stocheaza in fisierele cu inregistrari. Mai mult, daca un utilizator a folosit un motor de cautare pentru a gasi site-ul dumneavoastra, frazele cheie pe care le-a folosit pentru a va gasi site-ul vor fi incorporate in URL-ul referrer. Analizatorii inteligenti de inregistrari pot lua aceste date pentru a urmari cati vizitatori originali exista pentru fiecare fraza cautata.

Registration (inregistrare)

Alertarea unui motor de cautare pentru a-l informa de existenta site-ului dumneavoastra si de faptul ca va trebui sa il indexeze.

Relevance (Relevanta)

Un motor de cautare decide cu subiectivitate gradul in care site-ul dumneavoastra satisface o interogare (query) si cate informatii despre termenul cautat furnizeaza site-ul. Astfel, daca site-ul dumneavoastra este despre pisici, cel mai probabil nu va fi foarte relevant pentru o cautare despre blue jeans.

Relevancy Algorithm (Algoritm pentru determinarea relevantei)

Regulile sau metoda prin care un motor de cautare citeste continutul site-ului cu scopul de a determina cat de relevant este pentru o interogare anume.

Repeat Visitor

Un vizitator unic cu doua sau mai multe vizite in intervalul de timp in care a fost analizat.

Reputation Score (Scorul reputatiei)

Este un singur numar, cuantificabil, generat de BrandsEye; este un software pentru gestiunea reputatiei online. Este derivat dintr-un algoritm care ia in considerare toate mentiunile relevante despre un brand, si importanta pe care o acorda utilizatorii acestor mentiuni. Aceasta semnificatie este determinata de-a lungul procesului de etichetare a fiecarei mentiuni, realizandu-se o clasificare in functie de un numar de criterii ponderate, care includ printre altele sentimentele si credibilitatea.

Results Page (Pagina cu rezultate)

Pagina care afiseaza toate rezultatele unei cautari, rezultatele fiind reprezentate de paginile cele mai relevante pentru termenii cautati.

ROI (Return on Investment)

Reprezinta raportul dintre cost si profit.

Return Visitor

Un vizitator unic care nu este un vizitator nou.

Reveals

Informatii care apar automat pe ecran in timpul unei prezentari de tip slideshow sau cand se vizualizeaza o pagina web multimedia.

Revenue (Castig)

Beneficiu sau venit dintr-o sursa particulara.

Revenue Share (Partajarea venitului)

Structura de tip comision, in care un afiliat castiga un procent din vanzari.

ROAS

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Return On Advertising Spend'' (recuperare din banii investiti in publicitate) si indica castigul acumulat de la fiecare referrer. Este calculat prin impartirea castigului total la suma cheltuita pe campaniile de publicitate.

Robot.txt

Un fisier scris si stocat in directorul principal al site-ului web, care impiedica motoarele de cautare sa indexeze anumite pagini ale site-ului web.

Robots Exclusion Protocol (Protocolul de excludere a robotilor)

Un protocol utilizat pentru a indica robotilor motoarelor de cautare ce pagini ar trebui indexate.

RSS Reader

Modalitatea in care sunt citite feed-urile RSS. Acesti cititori de noutati sau agregatori evidentiaza continutul nou dintr-un feed RSS la care v-ati inscris. Este cunoscut, de asemenea, ca Agregator RSS.

Salesforce Automation

Un tip de program care automatizeaza sarcinile de vanzari ale unei afaceri asociate cu implementarea efectiva, productivitatea si prognoza.

Sample Size (Dimensiunea esantionului)

Numarul de unitati sau de respondenti intr-un esantion de populatie.

Sandbox

Un sandbox este un mediu de test (sau unul virtual) care izoleaza de mediul de productie schimbarile codului netestat si neexperimentat direct, in contextul dezvoltarii de software. Include dezvoltarea web si controlul, in mediul de dezvoltare web regasindu-se si wiki-urile.

Scanning (Scanare)

O metoda pentru gasirea informatiilor, prin care utilizatorii cauta rapid informatiile dorite intr-o pagina web (titluri, cuvinte cheie etc.). Scanarea poate fi o metoda rapida si eficienta de gasire de informatii daca paginile web sunt realizate astfel incat scanarea sa se realizeze cu usurinta.

Screen Reader (Cititor de ecran)

Un program software folosit pentru a permite citirea continutului si navigarea pe un ecran, utilizand exprimarea orala sau limbajul Braille. Este folosit in primul rand de persoanele care prezinta probleme cu vederea.

Screencast

Un screencast reprezinta o inregistrare digitala sau un produs al ecranului calculatorului, fiind cunoascut, de asemenea, sub denumirea de captura video a ecranului, continand de cele mai multe ori o narare audio.

Screenful (Ecran plin)

Un ecran plin este definit ca portiunea unei pagini web care este vizibila pe orice ecran al unui utilizator in orice moment. Marimea unui ecran plin este determinata de dimensiunea monitorului unui utilizator, de setarile rezolutiei sau de marimea fontului, aleasa de utilizator.

Scripting Language (Limbaj de programare)

Un limbaj de nivel inalt utilizat pentru a controla ceea ce vede pe site utilizatorul sau pentru a manipula datele stocate pe un server.

Scroll bar (Bara de derulare)

Bara de derulare este vizibila de-a lungul marginii din dreapta in cazul navigatoarelor cele mai comune. Este definita ca o cutie mobila care se misca pe o axa verticala sau orizontala.

Scroll stopper (Piedici impotriva derularii)

Un element grafic sau un alt tip de element care poate impiedica vizual un utilizator de la a derula la inceputul real al paginii sau la sfarsitul acesteia. Titlurile asezate necorespunzator, liniile orizontale sau sectiunile de text cu fonturi foarte mici pot actiona ca piedici impotriva derularii.

Scrolling (Derulare)

O modalitate de a traversa o pagina web, in care utilizatorii fie misca rotita de derulare a mouse-ului, fie misca manual bara de derulare aflata in dreapta sau in alta parte a ecranului unui navigator.

Search (Cautare)

Cautarea (searching) este procesul de a gasi informatii pe Internet utilizand motoare de cautare.

Search Engine (Motor de cautare)

Un instrument de cautare pe Internet. Utilizatorii motoarelor de cautare insereaza cuvinte cheie relevante pentru cautarea lor, iar motoarele de cautare returneaza rezultate din bazele lor de date.

Search Engine Copywriting

Practica de a scrie continut special proiectat pentru anumite fraze cheie. Aceasta imbunatateste activitatea spiderilor si ofera un scor (rank) mai mare rezultatelor in motoarele de cautare.

Search Engine Listing

Practica de a scrie continut special proiectat pentru anumite fraze cheie. Aceasta imbunatateste activitatea spiderilor si ofera un scor (rank) mai mare rezultatelor in motoarele de cautare.

Search Engine Marketing (SEM)

Se refera la marketingul relationat cu cautarea. Cuprinde SEO si PPC.

Search Engine Optimisation (Optimizare pentru motoarele de cautare)

Practica ce are ca scop imbunatatirea scorului unui site web in motoarele de cautare pentru anumite cuvinte cheie.

Search Engine Result Page (SERP) (Pagina cu rezultate a motorului de cautare)

Pagina care arata rezultatele unei cautari intr-un motor de cautare.

Search Engine Submission

Furnizarea unui URL motoarelor de cautare pentru a le informa de existenta site-ului web si a paginililor sale si pentru a le alerta atunci cand se actualizeaza continutul site-ului in speranta unei indexari regulate si mai rapide.

Search Referrer

URL-ul care a fost generat de o functie de cautare.

Search Term (Termen de cautare)

Termenii de cautare sunt cuvinte inserate de persoana care realizeaza o cautare. Motoarele de cautare vor cauta aceste cuvinte in indexul lor si vor returna rezultatele care se potrivesc. Cunoscut si sub numele de Search Query.

SearchStatus

O extensie de tip toolbar foarte utila, realizata pentru Firefox si Mozilla, care va permite sa vedeti cum functioneaza absolut orice site din lume. Realizat de Quirkstar Craig Raw, SearchStatus furnizeaza o varietate de informatii despre orice site in urma cautarilor.

Secondary Research

O colectie de date de cercetare.

Section 508 (Sectiunea 508)

Sectiunea 508 a Actului de Reabilitare (Rehabilitation Act), care a fost decretat pentru a elimina barierele in tehnlogia informatiei, pentru a face disponibile noi oportunitati pentru persoanele cu dizabilitati si pentru a incuraja dezvoltarea tehnologiilor care ajuta la atingerea obiectivelor. Aceasta lege se aplica tuturor agentiilor federale atunci cand dezvolta, procura, mentin sau utilizeaza tehnologia informatiei si tehnologia electronica. Sub Sectiunea 508 agentiile trebuie sa ofere acces la informatii angajatilor si membrilor din public cu dizabilitati, accesul la informatii fiind comparabil cu accesul disponibil pentru celelalte persoane.

Security Protocols (Protocoale de siguranta)

Un protocol concret sau abstract care executa o functie legata de siguranta si aplica metode criptografice.

Seed

Procesul de initializare a unei campanii virale printr-o plasare online strategica.

Seed Audience

Publicul initial de la care incepe cresterea virala.

Segmentation (Segmentarea)

Segmentarea este utilizata pentru a filtra vizitatorii in grupuri distincte bazate pe caracteristici rezultate in urma analizei vizitelor.

Semantics (Semantica)

Semantica este termenul utilizat pentru a distinge intre intelesul si formatul unei instructiuni. O eroare de semantica are loc atunci cand inserati o comanda permisa, dar care nu are vreun sens in contextul curent. Pentru a reduce numarul erorilor, se recomanda utilizarea sugestiilor de semantica. Exemplu de o astfel de sugestie: ''Folositi sI pentru a gasi un numar redus de inregistrari, daca doriti ca fiecare termen al cautarii sa fie prezent. Utilizati SAU pentru a gasi un numar mai mare de inregistrari; SAU este folosit de obicei pentru a cauta termeni sau concepte sinonime''

Sender Alias (Numele expeditorului)

Numele ales sa apara la expeditorul unui email.

Sender ID (ID-ul expeditorului)

Procesul utilizat de majoritatea furnizorilor de servicii Internet pentru a confirma faptul ca email-ul este orginar din domeniul din care pretinde ca a fost trimis.

Sender Policy Framework (SPF)

O extensie a SMTP (Protocol simplu de transfer al corespondetei) care ii impiedica pe expeditorii de mesaje spam sa falsifice campul “Expeditor” al unui email.

Server

Un calculator care furnizeaza informatii si software altor calculatoare conectate printr-o retea.

Server-side (Partea de server)

Tranzactii care au loc pe server. De exemplu, pe web, script-urile CGI sunt aplicatii pe partea de server deoarece ruleaza pe serverul web. in contract, un script JavaScript este client-side deoarece este executat de catre navigator (clientul). Applet-urile Java pot fi atat pe partea de server cat si pe cea de client, in functie de calculatorul care le executa (serverul sau clientul).

Session (Sesiune)

O sesiune este o conexiune de durata intre un utilizator si un site web.

Short Message Service (SMS) (Serviciul de Mesagerie Scurta)

Mesaje electronice trimise intr-o retea fara fir (wireless).

Simple Mail Transfer protocol (SMTP) (Protocol simplu de transfer al corespondetei)

Un protocol pentru trimiterea de mesaje de la un server la altul.

Simultaneous menus (meniuri simultane)

Meniuri care afiseaza simultan optiuni de la mai multe nivele ale ierarhiei meniului, oferind utilizatorilor abilitatea de a alege optiunile in orice ordine.

Single Page Visits (vizite pe o singura pagina)

Vizitele asociate unei singure pagini.

Site Architecture (arhitectura site-ului)

Proiectarea sau planificarea site-ului web, care include elementele tehnice, estetice si functionale combinate cu realizarea site-ului web.

Site Refinement (rafinarea site-ului)

Imbunatatirea aspectului si functionalitatii site-ului web.

Sitemap (harta site-ului)

O pagina a site-ului care contine legaturi spre fiecare pagina a site-ului si afiseaza si organizeaza aceste legaturi (link-uri) in functie de ierarhia informatiilor.

Skyscraper (Zgarie-nori)

Termen utilizat pentru a descrie formatul inalt si ingust al unui anunt online. Anunturile de tip skyscraper sunt de obicei pozitionate in partea stanga sau dreapta a unui site web.

Smartphone (Telefon inteligent)

Un telefon cu capabilitati mai dezvoltate fata de un telefon accesibil ca pret, cu putine functii. Un smartphone poate fi considerat un calculator mobil avand in vedere ca ofera foarte multe functii asemanatoare.

Social Bookmarking (Marcare sociala)

Un serviciu web destinat partajarii de marcaje pe Internet. Del.icio.us si Digg sunt exemple de servicii de marcare sociala.

Social Currency (Valoarea sociala)

O masura a puterii si influentei unei persoane in cadrul unui grup social definit.

Social media

Elemente media care sunt create, publicate si partajate de catre indivizi pe Internet, printre acestea numarandu-se blog-urile, imaginile, videoclipurile si altele.

Social network (Retea de socializare)

In mediul online, aceasta se refera la un tip de site web, unde membrii individuali devin parte a unei comunitati online mai vaste.

Soft bounce

Livrarea esuata a unui email din cauza unei abateri precum o casuta de email supraincarcata sau o eroare.

Solaris

Sistemul de operare folosit de Sun Systems, caracterizat de robustete si scalabilitate.

Spam

Email trimis unei persoane care nu a cerut sa il primeasca.Termenul de spam se refera, de asemenea, la orice metoda indoielnica de optimizare pentru motoarele de cautare, prin care se doreste inselarea sistemului.

Spamdexing

Utilizarea spam-urilor (vezi mai sus) cu scopul de a obtine un scor mai mare in indexul unui motor de cautare.

Spider

Un program automat care scaneaza si analizeaza paginile web pentru a aduna informatii pentru motoarele de cautare.

Splash Page

O pagina, deseori animata, care contine o variatie a frazei “Apasa aici pentru a accesa acest site”. Aceste pagini sunt considerate daunatoare pentru SEO si pentru uzabilitate.

Split Testing

Crearea de ipoteze si testarea lor prin trimiterea aleatoare a aceluiasi numar de vizitatori spre doua optiuni, si evaluarea lor pentru a determina care are cea mai buna rata de conversie.

Sponsored Advert (Anunt sponsorizat)

Cunoscut, de asemenea, ca pay per click (PPC).

Sponsored Links (Legaturi sponsorizate)

Rezultatele platite pentru o cautare in SERP (pagina cu rezultatele unei cautari intr-un motor de cautare).

Stakeholder (Parte interesata)

O persoana sau organizatie cu un interes (“stake”) in ceea ce priveste gestiunea unei resurse.

Stop Word

Un cuvant care este de obicei ignorat in termenii de cautare, cuvinte precum “the” sau “a”.

Strategy (Strategie)

Un set de idei care evidentiaza cum isi va atinge obiectivele o linie de productie. Acesta influenteaza deciziile privitoare la crearea, distribuirea, promovarea si pretul unui produs sau serviciu.

Style Sheet (Foaie de stiluri)

Un set de declaratii care specifica modalitatea de prezentare a documentului. Foile de stiluri pot avea trei origini diferite: ele pot fi scrise de catre furnizorii de continut, pot fi create de utilizatori sau construite in interiorul navigatoarelor sau plug-in-urilor.

Subject Line (Linia subiectului)

Titlul din comunicarea prin email. Avand in vedere ca este primul element al comunicarii care va fi vazut, trebuie sa atraga atentia si sa convinga utilizatorul sa deschida email-ul.

Submission

Trimiterea unui site web spre a fi luat in considerare de un motor de cautare.

SWOT Analysis

Un cadru utilizat pentru a evalua pozitia pe piata a unei companii prin analiza urmatoarelor componente: Puncte forte, Slabiciuni, Oportunitati si Amenintari. Oportunitatile si amenintarile sunt factori externi pe care compania nu-i poate controla, dar se poate pregati pentru a le face fata.

Syndicate (Sindicalizare)

A face continutul disponibil pentru distribuire intre clientii selectati.

Syntax (Sintaxa)

Reguli de formatare care se refera la ortografia componentelor unui limbaj si la regulile care controleaza cum se pot combina aceste componente. O eroare de sintaxa are loc daca scrieti gresit o comanda, utilizati o gramatica neadecvata, utilizati scrierea cu majuscule etc. Pentru a reduce numarul de erori, utilizati indiciile sintactice. Exemple de indicii sintactice: “Introduceti termenii de cautare separati de sI, SAU, NOT, si/sau includeti termenii intre ghilimele pentru a preciza cautarea dumneavoastra.” “Toti operatorii trebuie scrisi cu majuscule.”

Tab

Un element grafic de navigare care este cel mai adesea plasat in partea de sus a unei pagini web.Tab-urile eficiente ar trebui sa fie realizate astfel incat sa semene cu un insemn pentru o fila dintr-un fisier din lumea reala.

Tag (Eticheta)

In mediul social online, etichetele indica sau definesc tema continutului.

Tag Cloud (Nor de etichete)

Un nor de etichete (o lista ponderata cu un design vizual) reprezinta o descriere vizuala a etichetelor generate de utilizatori, folosita de obicei pentru a descrie continutul unui site web. Etichetele sunt reprezentate de obicei printr-un singur cuvant, si sunt listate in ordine alfabetica, iar importanta unei etichete este evidentiata prin marimea fontului sau prin culoare. Astfel, gasirea unei etichete se poate realiza atat prin intermediul alfabetului, cat si datorita popularitatii. Etichetele sunt de obicei hyperlink-uri care duc spre o colectie de itemi asociati cu o eticheta.

Tagline (Slogan)

O fraza sau o propozitie scurta plasata imediat sub masthead. Sloganul serveste identificarii rapide a scopului unui site web. Acesta poate fi un subtitlu, un motto organizational sau o declaratie a viziunii ori obiectivului.

Target page (Pagina tinta)

O locatie intr-un site in care utilizatorul va gasi informatiile pe care le cauta. Vezi si “Destination page”.

Task analysis (Analiza sarcinilor)

O metoda utilizata pentru a identifica si pentru a intelege activitatile care trebuiesc realizate de catre utilizatori atunci cand interactioneaza cu un site web.

Taxonomy (Taxonomie)

Clasificare si distribuire in categorii ordonate, de obicei in ordine ierarhica. in mediul social online, taxonomia se poate referi la clasificarea continutului pe Internet.

Terms of Use (Termeni si conditii de utilizare)

Termenii si conditiile de utilizare contureaza serviciile unui site web si drepturile si responsabilitatile proprietarului site-ului, dar si ale utilizatorului acestuia.

Text Emails (Email-uri text)

Email-urile text sau email-urile text simplu nu contin elemente grafice sau alt tip de marcare.

Third Party (Terta parte)

O persoana diferita de membrii principali implicati intr-o tranzactie. in mediul online, se refera adesea la un site sau un domeniu diferit de domeniul utilizat.

Third Party Cookie (Cookie-uri terta parte)

Anumite site-uri stocheaza pe calculatorul dumneavoastra informatii intr-un fisier text de marime redusa, acestea numindu-se cookie-uri. Cookie-urile terta parte, ori au ca origine, ori sunt trimise pe un site web diferit de cel care este curent utilizat. Aceste cookie-uri terta parte pot fi persistente, ceea ce inseamna ca raman in sistem dupa sesiunea dumneavoastra, sau pot fi temporare, ceea ce inseamna ca vor fi sterse de catre sistem.

Thumbnail image (Imagine tip miniatura)

O copie de dimensiuni reduse a unei imagini mai mari.

Time out

In momentul in care se insereaza date sensibile (de exemplu, informatii despre cardul de credit sau despre asigurarea sociala), multe site-uri web se vor deconecta (“time out”) daca utilizatorul nu va interactiona cu navigatorul o anumita perioada de timp.

Title (Titlu)

Textul afisat in partea de sus a ferestrei navigatorului dumneavoastra, care este inclus intre etichetele HTML specifice titlului.

Title Tags (Etichete titlu)

Titlu text (de preferat optimizat) pe care il alegeti sa apara in bara de titlu a navigatoului unui utilizator atunci cand viziteaza pagina web. Etichetele titlu ar trebui sa fie descrieri scurte si precise ale continutului paginii.

Touch Point

Fiecare data cand un consumator intra in contact cu un brand.

TrackBack

Un mecanism utilizat pe un blog, care arata o lista de intrari in alte blog-uri, acestea referindu-se la un post de pe primul blog.

Tracking (Urmarire)

Masurarea eficacitatii unei campanii prin colectarea si evaluarea statisticilor.

Tracking Codes (Coduri de urmarire)

Un fragment de cod care urmareste interactiunea si deplasarea unui utilizator intr-un site web.

Traditional Media (Media traditionala)

Ziarele, revistele, televiziunea si editurile reprezinta taramul mediei traditionale.

Traffic (Trafic)

Se refera la vizitatorii care acceseaza un site web.

Twitter

Twitter este o retea gratuita de socializare si un serviciu de micro-blogging care permite utilizatorilor sa trimita 140 de caractere (“tweets”) pe site-ul Twitter, prin intermediul unui serviciu de mesagerie scurta (de exemplu de pe telefon), mesagerie instant sau o aplicatie terta parte precum Twitterrific sau Facebook.

Unique Forwarders (Expeditori unici)

Se refera la numarul de indivizi care au trimis un email anume.

Unique selling point (USP) (Oferta unica de vanzare)

Ceea ce diferentiaza oferta dumneavoastra de cea a competitorilor.

Unique Visitors (Vizitatori unici)

Numarul de indivizi care viziteaza site-ul web o data sau de mai multe ori intr-o perioada delimitata de timp. Fiecare individ este numarat o singura data.

UNIX

Cel mai comun sistem de operare pentru serverele de pe Internet.

Unstructured Supplementary Service Data (USSD)

Functioneaza pe toate telefoanele GSM. Permite comunicarea bazata pe sesiune, sustinand o varietate de aplicatii.

URL

Localizator uniform (sau universal) de resurse – adresa unica a unei pagini web de pe Internet. De exemplu, http://www.dnl.ro.

URL Rewriting (Rescrierea URL-ului)

Prezentarea de URL-uri optimizate pentru cautari, fara semnul intrebarii, si rescrierea lor pe server in format standard pentru utilizarea de cereri dinamice de continut.

Usability (Uzabilitate)

Uzabilitatea evalueaza cat de usor este pentru un utilizator sa completeze o sarcina dorita. Site-urile cu uzabilitate excelenta au mai mult succes decat cele care sunt dificil de utilizat.

Usability testing (Testarea uzabillitatii)

Testarea uzabilitatii include o serie de teste si metode de evaluare care constau in evaluari automate, evaluari operationale si testarea performantei umane. intr-un test de performanta comun utilizatorii realizeaza o varietate de sarcini cu un anume prototip (sau un sistem operational), in timp ce observatorii noteaza ceea ce face si ceea ce spune fiecare utilizator in timp ce sunt inregistrate datele privitoare la perfomanta. Unul din principalele scopuri ale testului de uzabilitate este de a identifica problemele care impiedica utilizatorii sa atinga obiectivele uzabilitatii site-ului web.

User Generated Content (Continut generat de utilizator)

Continutul generat de utilizator, cunoscut de asemenea sub denumirea de media generata de utilizator sau continut creat de utilizator, se refera la diferite tipuri de continut media, disponibil public, care este produs de catre utilizatori.

VRM

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Vendor Relationship Management'' (Gestiunea relatiei cu vanzatorul). Scoala de gandire in curs de dezvoltare care incorporeaza instrumentele, tehnologia si serviciile care faciliteaza gestiunea relatiei clientilor cu vanzatorii.

VSEO

Reprezinta abrevierea cuvintelor ''Video Search Engine Optimization'' (Optimizarea video pentru motoarele de cautare) si este optimizarea videoclipurilor pentru motoarele de cautare, similara cu modalitatea de optimizare a unui site web pentru a obtine un scor mai mare intr-o SERP (pagina cu rezultatele unei cautari in motorul de cautare).

Video Syndication (Sindicalizarea video)

Modalitatea prin care obtineti pentru videoclipurile dumneavoastra o distributie optima si acoperire pentru cautari. Aceasta poate include mai multe aspecte ale distributiei optimizate.

Views (Vizualizari)

Un numar care indica de cate ori a fost vazut un videoclip. Nu uitati, mai multe vizualizari pot veni din partea unui singur utilizator.

Viral Video (Videoclip viral)

Reprezinta un videoclip care a devenit foarte popular, ajungandu-se la el prin intermediul mentiunilor de pe Internet sau prin intermediul email-urilor, din retele de socializare sau de pe alte site-uri.

Visit Duration (Durata vizitei)

Durata de timp dintr-o sesiune.

Visit or Session (Vizita sau sesiune)

Interactiunea dintre un individ si un site web, care consta in vizualizarea uneia sau mai multor pagini intr-o perioada specifica de timp.

Visit Referrer (Referrer-ul vizitei)

URL-ul de la care a provenit o vizita anume.

Visitor (Vizitator)

Orice persoana care viziteaza un site web si care nu este un spider al unui motor de cautare sau un script.

Vlog

O inregistrare video, numita si video log.

Web Analytics

Un instrument software care colecteaza date dintr-un site web destinat utilizatorilor, cu scopul de a-i masura performanta.

Web Browser (Navigator web)

Acesta va permite sa navigati in World Wide Web. Exemple de navigatoare: Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Apple Safari si Mozilla Firefox (navigatorul numarul 1 al Quirk).

Web Design (Design web)

Compozitia si structura unei pagini web. Design-ul web nu presupune doar a face pagina sa arate atractiv, ci se refera si la functionalitate si uzabilitate.

Web Server (Server web)

Un calculator terta parte aflat la distanta, a carui functie este de a se ocupa de cererile care vin dinspre navigatoarele web.

Web Standards (Standarde web)

Cele mai bune practici pentru construirea de site-uri web. Standardele web sunt eliberate de W3C.

Web 2.0

O retea ca o platforma pentru continut si functionalitate. Include livrarea de continut si aplicatii web dinamice si permite utilizatorilor accesul multiplu la acestea; colaborarea online, generarea si distributia de date si o experienta bogata a utilizatorului printre aplicatiile site-ului web care intensifica valoarea si usurinta de utilizare. Web2.0 include RIA (Rich Internet Application) realizate in AJAX, Flash, applet-uri Java sau ActiveX.

WebPR

Relatii publice pe web. Promovarea de brand-uri prin comunicate de presa online si sindicalizare de articole, cat si aducerea de trafic pe site-uri.

White Hat (Palarie alba)

Un termen inventat de industria SEO care descrie tacticile etice SEO.

White List (Lista alba)

O lista cu adrese de email acceptate, carora li se permite trimiterea de mesaje din partea unui furnizor de servicii Internet (ISP), a unui abonat sau din partea altui furnizor de servicii email, neluand in considerare setarile pentru filtrarea de spam.

Wide-Area Network (WAN) (Retea de arie larga)

O retea de calculatoare care sunt relativ indepartate si care sunt conectate prin intermediul liniilor telefonice sau a undelor radio.

Widget

Control afisat pe ecran, utilizat pentru a interactiona cu un site web sau cu alte sisteme. Widget-urile include butoanele apasabile (pushbuttons), listele selectabile, butoanele radio, derularile de imagini (sliders) etc.

Wiki

Wiki reprezinta un instrument de colaborare online, care permite mai multor utilizatori sa acceseze si sa modifice continutul unei pagini web, intr-un mod liber si creativ.

Wireless Application Protocol (WAP) (Protocol de aplicatie fara fir)

Un set de standarde care permit accesul web de pe dispozitivele mobile.

Within-page links (Legaturi in interiorul paginii)

Legaturile in interiorul unei pagini sunt utilizate in continutul paginilor care cuprind mai multe ecrane pline cu informatii. Aceste legaturi sunt organizate ca un cuprins al paginii si permit utilizatorilor sa sara peste anumite informatii, astfel procesul de cautare devenind mult mai eficient.

Word of Mouse

Comunicare prin intermediul calculatoarelor. Zvonuri online, raspandite prin intermediul blog-urilor, postarilor grupurilor de stiri, conversatiilor instant sau prin email-uri.

Word of mouth

Informatie care este distribuita printre oameni, opusa mesajelor trimise de o companie catre oameni.

WordPress

WordPress este un sistem de publicare pe blog, scris in PHP si sustinut de o baza de date MySQL.

WordTracker

WordTracker este un instrument online care ajuta detinatorii de site-uri si motoarele de cautare sa identifice cuvinte si fraze cheie care sunt relevante pentru afacerea lor sau cea a clientilor, si care sunt cel mai probabil cautate de vizitatorii motoarelor de cautare.

World Wide Web Consortium (W3C) (Consortiul World Wide Web)

O organizatie care supravegheaza proiectul Web Standards (Standarde web). www.w3c.org.

WWW

World Wide Web este o colectie completa de fisiere pe Internet, scrise in limbaje de programare variate.

WYSIWYG

WYSIWYG este acronimul pentru What You See Is What You Get (“ceea ce vezi este ceea ce primesti”) , utilizat pe calculator pentru a descrie un sistem in care continutul afisat pe perioada editarii este foarte similar cu produsul final, care ar putea fi un document tiparit, o pagina web, o prezentare diapozitiv sau chiar iluminarea pentru un eveniment de teatru.

XHTML

Extensive Hypertext Markup Language. Este un limbaj de marcare caracterizat de aceeasi adancime de exprimare ca HTML si o sintaxa conforma cu XML.

Yahoo!

Unul dintre cele mai populare motoare de cautare de pe Internet, Yahoo! a aparut sub forma unor liste de marcaje ale unor studenti absolviti, pe nume David Filo si Jerry Yang. Lista lor de marcaje nu a incetat sa se dezvolte, iar in prezent Yahoo! permite vizualizarea a miliarde de pagini web in intreaga lume.

YouTube

YouTube este un site web destinat partajarii de fisiere video, unde utilizatorii pot incarca, vedea sau partaja videoclipuri.

Zone-file

In cadrul retelelor de calculatoare, o zona fisier este un element dintr-o baza de date, corespunzator sistemului de nume de domeniu (DNS), utilizat de BIND sau alte software de tip server DNS. O zona de fisiere contine de obicei informatii ce definesc o harta a numelor de domeniu si a adreselor IP, si poate sa contina, de asemenea, harta inversa care poate transforma adresele IP in nume de domenii.


  • SC DYNAMIC NETWORK LINK SRL
  • Cotroceni Business Center, B-dul Iuliu Maniu 7, Corp A, Sc.3, et. 1, birou 6
  • Str. Mihail Sebastian 88
  • Bucuresti
  • Telefon: +40721 208 290
  • Email: office@dnl.ro


"; ?>